1Bize Oyunun Ortaya Çıkma Sürecini Anlatır Mısınız?
Çıkmaz Sokak, Şahabettin Süleyman tarafından 1907 yılında kaleme alınan, 1913 yılında Osmanlıca ilk basımı yayınlanan fakat sahnelenmesi hiç mümkün olmayan bir tiyatro oyunu.
Tiyatro tarihimizde yıllarca görmezden gelinen eserlerden bir tanesidir bu eser. Hâlbuki oyun yazarlığımızın önemli mihenk taşlarından. İçeriği ve biçimi itibariyle sahnelenmesinin çok zor olduğu düşünülmüş olmalı ki, kimseler niyetlenmemiş bu oyunu yapmaya yıllar içerisinde.
Şişli Tiyatrosu’nun kurucularından, yapımcı Mustafa Kalkan bana bu oyunu yeni sezonda sahnelemek istediğini söyledi ve yönetmem için teklifte bulundu. Özellikle son yıllarda tematik bağlamda eşcinsellik ve eşcinsel hakları üzerine pek çok oyun sahnelendi, hatta Osmanlı’da eşcinsel ilişkiler üzerine de oyunlar izledik ama bu oyunu farklı kılan hadise şuydu: dönemin içinden ve o yıllarda yazılmış olması. Bugünden geçmişe bakmıyor yani. Şahabettin Süleyman’ın oyunu yazdıktan sonra yaşadığı baskılar, memuriyetinden uzaklaştırılması, oyununu sahnede hiç izleyememiş olması da bir yazar olarak bana içtenlikle dokundu. Onun yerinde olmayı istemezdim. 115 yıl sonra hiç sahnelenmemiş bir oyunu ait olduğu yere kavuşturma sorumluluğu da benim bu oyuna sarılmamda önemli etkenlerdendi.
2Peki İkna Olduktan Sonraki Süreç Nasıl Geçti?
Sekiz kadın oyuncu ile çalıştım bu oyunda. Deniz İnanç, Hafize Başak, Özge Deniz Asyalıoğlu, Sevim Erdoğan, Sezin Mutaf, Şerife Letifoğlu, Şeyda Merve Kölük, Zeynep Ece Büyüklale bu isimler. Oyuncuların hemen hemen hepsi geçmişte tanıdığım isimlerdi. Birlikte masa başı sürecini ve prova dönemini yoğun geçirdik. Yaklaşık beş aya yakın bir zaman birlikteydik. Roller hemen dağıtılmadı. Bizim için başat unsur beraber yol alabilmek ve benim biçimsel tavrıma ekibin uyum sağlayarak cevap verebilmesiydi. Oyundaki erkek karakterleri de kadın oyuncular canlandırıyor. Bu benim tercihimdi. Bu reji olarak bir tarihle hesaplaşma durumuydu benim için. Buna böyle baktım ben. Elbette oyunun yorumu da bunu sağladı. Bununla birlikte aşka kadınsal bir bakış sunan oyunda, sahnede tüm bakışların kadınlara ait olması gerektiğini de düşündüm.
Oyuncularla okumalara başladıktan hemen sonra tasarımsal öğeler için toplantılar yapmaya başladık. Oyunun dekor tasarımı Dilek Kaplan’a ait. Ses ve efekt tasarımı Emrah Can Yaylı’nın. Işık Tasarımı ise İsmail Oğuz’un. Bununla beraber nitelikli bir ekibe sahibiz. Yardımcı yönetmen koltuğunda Şirvan Kalenderoğlu var.
3Oyun Metninden Bize Biraz Bahseder Misiniz?
Metin kendi döneminin bakışını olanca doğallığıyla aktarmaya gayret ediyor. Bir yandan eski bir konakta meşrutiyetin korkusu hissediliyor, diğer yandan da yasak aşkların gölgesi kalplere bir yara misali izler bırakıyordu. Oyunda dikkatimi çeken ilk şey, Cavit karakterinin duruşu oldu. Hürriyet isteyen bir ittihatçıydı Cavit fakat Refika’nın hürriyetine ket vurmaktan kaçınmayan bir duruştaydı aynı zamanda ve bu oportünist tavır en hafif tabirle mide bulandırıyordu. Sonra düşündüm, günümüz politik dizge içerisinde durum pek de farklı değildi. Hala aynıydı. Hala hürriyet, özgürlük, adalet diyen bir kesim bazı hususlarda suskun kalmayı tercih ediyor ya da ama diye başlayan cümleler kuruyordu. Oyunu bu nedenle bir politik düzlem içerisinde ele almaya ilk o zaman karar verdim. Ardından dramaturjik müdahalelerde bulunarak bu düzleme araç olacak şekle hem öz hem de biçimsel yorumlarımı aktardım. Oyun kişisel hak ve özgürlükleri, kadın haklarını, politik doğruculuğu, eşcinselliği, metalaşmayı, kuşak çatışmasını, evlilik kurumunu, bireyin yalnızlığını, değişmesi mecburi olan düzeni sorgulayan, bu çatışmalar üzerine bir yapı kuran, bunu da seyirciye sorgulatan bir hale büründü. Yani yazarın yasak aşk üzerine kaleme aldığı eseri ben, aşk politik bir tavırdır, diyerek yeniden yorumladım.
Oyun Şişli’de, yani tesadüfe bakın ki Şişli Tiyatrosu’nun da bulunduğu semtte, eski bir konakta geçiyor. Nesip Paşa iktidar yanlısı, Abdülhamit’in sadık hizmetkârı, yaşlı bir adam. Oğlu Cavit ile her daim bir kuşak çatışması içerisinde. Eşi öldükten sonra da yeniden evlenmiş ve konakta yeni eşi genç, güzel Refika Hanım ile yaşamaya başlamış. Çıkmaz Sokak temelde bu evde yaşayanların bitmek bilmeyen yalnızlıklarını ve bu yalnızlığı bertaraf etmek için sarf ettikleri beyhude uğraşı anlatıyor. Ben oyuna açık biçimsel bir form kazandırdım. Yani en baştan biz bunun oyun olduğunu biliyoruz. Seyirciye yüz yıl önce yazılan bir hikâye olduğunu anlatıyoruz ama kullandığımız sahne biçemiyle bu öykünün aslında zamansız olduğunu da aktarmaya gayret ediyoruz. Seyirci bir film izler gibi oyunu izleyip hikâyeyi takip ederken fikirden başka bir fikre kapılıyor. Duygudan başka bir duyguya geçiyor. Oyuncular da hem anlatıcı, hem aktaran, hem de seyirci konumunda bu oyunda. Yani dramatik olanın temelindeki topluca katılım hadisesini o akşam salonda olan herkesle beraber paylaşıyoruz.
Oyunun Künyesi Oyuncular:Deniz İnanç, Hafize Başak, Özge Asyalıoğlu, Sevim Erdoğan, Sezin Mutaf, Şerife Letifoğlu, Şeyda Merve Kölük,Zeynep Ece Büyüklal Yazar:Şahabettin Süleymanoğlu Yönetmen:Gökhan Erarslan Yapımcı:Mustafa Kalkan Yardımcı Yönetmen: Şirvan Kalenderoğlu Işık Tasarım:İsmail Oğuz Sahne Tasarım:Dilek Kaplan Müzik: Emrah Can Yaylı Afiş Tasarım ve Fotoğrafl: Mert Doğan Asistan:Demircan Güler, Feyza Nur Sarıkaya, Yunus Emre Tekbaba Topluluk:Şişli Tiyatrosu Tür: Dram Seanslar Afiş
Çok güzel bir oyundu. Emeklerine sağlık