Doğumunun 160. yılında Fatma Aliye Hanım’ın hayatı, 22. yılını kutlayan Türkiye’nin ilk profesyonel feminist tiyatro topluluğu Tiyatro Boyalı Kuş’un “Aliye, Bir Kadın” adlı yapımıyla sahneye taşınıyor.
Tiyatro Boyalı Kuş, her zaman dikkatimi çeken oyunlar sahnelemiş bir grup, gurupla ilk tanışmam 2012-2013 sezonunda o zamanki adı Sahne Cihangir olan salonda seyrettiğim Melek; çok beğendiğim “Kendine Ait Bir Oda” oyununu da Galatasaray’daki Mısır Apartmanı’nın ikinci katında seyretmiştim.
Virginia Woolf’un Kendine Ait Bir Oda adlı eserinden ilhamla Jale Karabekir’in yazdığı metin ve rejisi ile Aliye, Bir Kadın oyununda Gökçe Tuncer, Nisan Yenigül ve Murat Avni Yürekli’nin performanslarını seyrediyoruz.
Okuduğum kadarı ile sevgili Jale Karabekir, Fatma Aliye Hanım’la ilk defa on beş yıl önce tanışıyor, bu süre zarfında dört kere Bakanlığa oyun projesi için başvuruyor ama destek hiç gelmiyor, uzun ve yoğun araştırmalardan sonra Fatma Aliye Hanım gibi bir kadın dâhinin başarı hikayesi ortaya çıkıyor.
Tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen’in anneannesi olan Fatma Aliye Hanım (1862-1936), kadın hakları hareketi, edebiyat ve fikir dünyasındaki öncülüğüyle tarihe geçmiş, bir kadın imzasıyla edebiyat dünyasının kapılarını kadınlara açmış, kadın haklarının güçlü bir savunucusu olan Fatma Aliye Hanım için ilklerin kadını diyebiliriz.

Türkiye’de kadın meselesini konu edinen ilk kadın romancı; ilk kadın çevirmen; biyografisi yazılan ilk kadın; monografi, tarih ve felsefe kitapları kaleme alan, uluslararası fuarlara çağırılan ve ödül alan ilk kadın yazar; ilk kadın yardım derneği kurucusu ve Kızılay’ın ilk kadın üyesi.
Fatma Aliye Hanım, kendisine özel eğitim verilmese de abisinin eğitimi için eve gelen özel hocalardan aldığı dersleri dinleyerek kendini geliştirmiş, çok iyi düzeyde olan Fransızcasını evde ders alarak öğrenmiş.
2009 yılında tedavüle sürülen 50 Türk Lirası banknotlarının arka yüzünde portresi bulunan bu olağanüstü kadının yaşamı sahnede yaşatılmakta. Çok zor bir şeyi başarmış sevgili Jale Karabekir, sonuçta bir yaşam öyküsü anlatılıyor sahnede her seyirciye hitap etmeyebilirdi ancak ben şahsen oyun süresince devamlı sahneye konsantre olmuş seyrettim oyunu. Her şeyden önce başta Gökçe Tuncer olmak üzere hem Nisan Yenigül hem de Murat Avni Yürekli’nin abartısız, sade oyunları ile güzel bir hikaye yaşatıldı bana, üçünün de diksiyonlarına bayıldım. Kostüm, dekor ve ışık tasarımları oyunun sadeliğine uygun bütünlükte , dikkatinizi dağıtmıyor.

Oyunun Künyesi Metin ve Reji: Jale Karabekir Dramaturji: Efsun Pırıl Yeneroğlu, Nelin Dükkancı Yaman Koreografi: Gökmen Kasabalı Müzik: Murat Hasarı Dekor Tasarım: Cihan Aşar Kostüm Tasarım: Sema Işık Saral Işık Tasarım: Ayşe Sedef Ayter Reji Asistanları: Tuğçe Yükselel, Hazal Deniz, Hatice Elif Kahraman Görsel Tasarım: Rauf Kösemen Oyuncular: Gökçe Tuncer, Nisan Yenigül, Murat Avni Yürekli Topluluk:Tiyatro Boyalı Kuş Tür: Dram Seanslar Afiş