Bir resim tablosu bir arkadaşlığın dinamiklerini nasıl açığa çıkartır bu sorunun cevabını hiç düşündünüz mü? Marc, Serge ve Yvan çocukluktan beri arkadaştır. Serge fazlasıyla ukala ama bu ukalalığın altında yatan ikincil duygusu kabul görme arzusu olan hareketleri doğallıktan fazlasıyla uzak bir doktor. Marc dürüstlükle dobralık arasındaki kalın çizgide dengede durmaya çalışan yer yer kırıcı ama bunu doğruluk kılıfı ıle beslemekten çekinmeyen fazlaca kaba biri. Yvan ise bu iki uç karakter arasında denge bulmaya çalışırken aslında kendini kaybeden fazla iyimser ne şiş yansın ne kebap düsturu ile hayatını geçiren evlilik arifesinde sıkışmış ve bunalmış biri.
Uzun süren dostlukları bir tablo ile yeniden sorgulanmaya başlanır. Serge bir gün bir tablo alır ve bu tabloya verdiği parayı anlamlı bulur ve onu enayilikle suçlayanları sanattan bihaber olmakla suçlamaktan geri kalmayacak kadar üstencil davranır. Aslında hikaye böyle başlar. Yer yer komedi unsurları olan oyunda aslında toplumda her daim görebileceğimiz karakterlere şahit olabiliyoruz . Bazı apar sahnelerde aslında karakterlerin gerçek fikirlerini duyabiliyoruz seyirci olarak.
Böylelikle aslında arkadaşlıkta ne kadar “dürüst” davrandığımızı bize anlatıyor. Oyun içerisindeki karakterlerin dönüşümleri o kadar hayata dair ki gerçekten insan kendini , çevresini görüyor sahnede. Serge rolünde Mücahit Koçak, Yvan rolünde Mehmet Solmaz, Marc rolünde ise Cihat Süvairoğlu’nu gördüğümüz oyunun yazarı Yasmina Reza olup çevirmenliğini ise Gencay Gürün yapmakta. Mehmet Solmaz’ın oyundaki tirat performansı o kadar başarılı ki ara alkışı fazlasıyla haketiyor.
Aslında ilişkilerden yola çıkarak insanın kendisini sorgulamakta oyun. Yönetmen koltuğunda oturan Şirreti Evcilleştirmek ve Suzy Storck oyunlarında oyunculuk yapan Çağlar Yalçınkaya, o kadar dengeli ve tutarlı bir reji yapmış ki izlerken bir an bile oyundan kopmak mümkün değil. Yönetmen yardımcılığını ıse Erdal Baran Şahin’in yaptığı oyunda bazı anlar var, karakterler sadece dursa bile çok şey anlatıyor. Bu anlar seyirci açısından tatmin edici olup karakterleri daha da sevmesine ve benimsemesine izin veriyor.
Günlük kostüm ve yeterince sade dekorla izleyicinin konuya daha da odaklanması sağlanıyor. Başarılı oyunun ışık tasarımı Engin Adekaya müzikleri ise Şinasi Sırkıntı’ya emanet. Yaklaşık 80 dakika süren tek perde oyundan çıktığınızda yüzünüzde hafif bir tebessüm beliriyor. Yeni sezonda da izlemesi mümkün olan Gada sahnenin oyunu Arkadaşlık Sanatı alternatif tiyatro arayışına cevap isteyenlere tavsiye…
Oyunun Künyesi Yazan: Yasmina Reza Yönetmen: Çağlar Yalçınkaya Çevirmen: Gencay Gürün Yönetmen Yardımcısı: Erdal Baran Şahin Sahne Tasarım: Çağlar Yalçınkaya Işık Tasarım: Engin Adeka Müzik: Şinasi Sırkıntı Afiş Tasarım: D’art Duvar Fotoğraf: Ali İhsan Elmas Topluluk: Gada Tiyatro Oyuncular: Cihat Süvarioğlu Mehmet Solmaz Mücahit Koçak Organizasyon: Fatih Aydın Tür: Komedi Seanslar Afiş
Ne güzel yazmışsın Sevgi. Bu güzel yazıdan sonra bu oyuna gitmemek olmaz. Kalemine sağlık.