“Vardım, varım, var olacağım!”
Yazar Nuray Sancar, Rosa Luxemburg için “O, soyadı söylenmeksizin hemen anımsanan tek kadındır.” diyor. İzlemeden önce, böyle birinin fazla politik yaşamı, işi siyasi bir propagandaya dökmeden, izleyeni sıkmadan nasıl oyunlaştırılır diye merak ediyordum. Öyle ya, kör parmağım gözüne “mesaj verme” sevdalısı olup, mesajın değerini düşüren, irite edici işlere tanık olabiliyoruz.
Kadın hareketinin sembol ismi Rosa Luxemburg , 48 yıllık yaşamında sahip olduğu sıfatlar bütünü ile gerçekten işlenmesi güç bir profil. O bir filozof, ekonomist, savaş karşıtı aktivist ve devrimci bir sosyalist. Zaten bu sıfatlardır onun katledilmesine sebep olan.
Tek perde, 70 dk süre zarfında, seyirciyi sıkmadan, söylemi propaganda metnine çevirmeden, böyle bir yaşam, hem belgesel tadında hem de artistik yönü güçlü bir şekilde nasıl anlatılır diye düşünen varsa, buyursun oyuna.
Oyun, Rosa’nın ölümü ile başlayıp, en başa dönüyor ve kademe kademe ilerliyor. Anlatımda adeta yardımcı oyuncu rolü üstlenen bazı unsurları sıralamak isterim:
- Fona yansıtılan perdedeki görsel ve metinler, bunların zaman zaman perde önünde duran oyuncunun üzerine yansıması çok estetik bazı görüntüler çıkardı ortaya.
- Sahnede üzerindeki, iki yüzünde bazı lokasyon ve isimler yazan bavullar fikrini çok sevdim ki bu bavulların içinden, Rosa’nın ilgili dönemini besleyen objeler çıkarılıp kullanılıyor.
- Seçilen müzikler başarılıydı.
- Afişi çok dikkat çekici; kırmızı bir fon üzerinde Rosa Luxemburg ve Jülide Kural‘ı yan yana, profilden görüyoruz. Afişe her bakışımda, Jülide Hanım’ı ilk anda Scarlett Johansson’a benzetip durdum 🙂
Elbette kendisine bu yolda destek olanlar var ancak bu ilk yazım deneyimine ilave, yönetim ve performans noktasında çok net kutlanması gereken ilk kişidir Jülide Kural. Kendisini özleyenler başta olmak üzere, bu tertemiz oyunculuğu özellikle genç oyuncuların, oyuncu adaylarının görmesini dilerim.
2000’li yılların başında “Yaşasın Hayat” oyunuyla Frida Kahlo‘nun hayatını sahneye taşıyan Ateş Tiyatrosu‘nun bundan sonraki tercihini merakla bekliyor olacağım. Jülide Kural politik tiyatro yapan bir sanatçı. Tercihini, bedel ödeyen kadınlardan yana mı sürdürür yoksa ters köşe bir çalışma mı gelir, göreceğiz.
Yeri gelmişken diyeyim, Frida akabinde Rosa Luxemburg, bana Everest Yayınları’nın “Unutulmayan Kadınlar” serisini hatırlattı. Bu vesileyle, meraklısına o seri kitaplarını tavsiye ederim.
Bu sezonu kapadılar. Gelecek sezonda özellikle biyografik eser meraklıları ve tiyatro seven herkesin oyunu, izlenecekler listesine almasını öneririm. Emek sahibi herkese teşekkürler. Yolları açık, alkışları bol, oyunları uzun soluklu olsun.
Oyunun Künyesi Yazan-Yöneten-Oynayan: Jülide Kural Yönetmen Yardımcısı: Sinem Bayraktar Işık ve ses Operatörü: Murat Nuray Görüntü Operatörü: Ozan Özcan Dekor Uygulama: Anıl Özgür Kostüm Uygulama: Selçuk Sezer Afiş Tasarım: Oğuz Rize Afiş Fotoğraf: Özcan Yaman Oyun Fotoğrafları: Mahmut Yıldırım Video Çekim: Yönetmen: Hebun Polat Kamera: Mazlum Polat Kurgu: Mehmet Ali Kanat Renk/Color: Ciwan Zengin Dış Sesler: Ragıp Yavuz, Uğur Ünal, Musab Ekici,Yağmur Altay, Gözde Kısa, Caner Taş, Sinem Bayraktar Topluluk: Ateş Tiyatrosu Tür: Trajedi&Dram Seanslar Afiş