William Shakespeare’in en çok sahnelenen oyunlarından biri olan belki de en çok diyebiliri, Hamlet; şu an İstanbul’da iki farklı yorum ve rejiyle sahneleniyor. Benzersiz iki farklı Hamlet izleme şansına sahibiz. Peki bu Hamlet’ler günümüzde nasıl oynanıyor? Bu Hamlet’ler arasındaki farklar nedir? İkisini bu derece farklı yapan nedir?
Son zamanlarda Shakespeare eserlerini modern rejilerle sıkça sahnede görmeye başladık. Bu durum bizi heyecanlandırsa da aynı zamanda modern yorum adı altında çok benzer oyunlar izlemekten korkmamıza yol açtı. Ama korkunuz olmasın bu iki oyun hiç benzemiyor.
Bir Baba Hamlet (Baba Sahne)
Bu oyunun konusu Hamlet olsada çok farklı ve özgün bir metin. Bir hevesle oyun çıkarmak isteyen iki oyuncunun Hamlet’i seçmeleri üzerine gelişen bir oyun. İlk duyduğumda şunu sordum; Koca oyunu iki kişi mi oynayacak? Evet oynadılar. Oyun tercihen bizi içinde bulunduğumuz gerçeklikte bıraktı. Biz seyirciydik onlar da oyuncu, orası sahne. Seyirciyle son derece iç içe samimi bir oyun. Toplamda iki perde ve iki saat sürüyor. Dekor son derece işlevli kullanıldı. Seyirciyi farklı alanlara taşıyıp gerçekliği elden hiç bırakmadılar. Aslında metne Shakespeare metni diyemeyiz. Konusu Hamlet oynamaya çalışan iki oyuncunun üzerine kuruludur.
“Ha unutmadan, Çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı’nda!”
Hamlet (İBB Şehir Tiyatroları)
Bu hamlet ise; İBB Şehir Tiyatroları’nın oyunuydu. Çok uzun süredir üzerine çalışılmış bir oyun. Her detay ince ince hazırlanmış bir oyun. Oyun hemen hemen üç saat sürüyor. Oyunun süresine baktığımızda diğer oyuna (Bir Baba Hamlet) göre uzun. Bir süre sonra seyircinin algısının kapanmasına sebep oldu. Oyun kadrosu diğer oyuna göre son derece kalabalıktı. Karakterlere psikolojik analiz yapılmış çok fazla görülmeyen bir durum olduğu için oyuncuları özel olarak inceledim. Karakterlerin psikolojik durumları son derece etkileyici bir şekilde sahneye kondu. Özelikle sürekli araştırılan bir konu olan Ophelia karakteri çok güzel ve gerçek bir yerden ele alınmıştı. Çok etkilendiğim bir diğer karakter Hamlet’ti psikolojisini sahnedeki ışıklarla gösterdiler çok özgün ve etkileyici bir yorum olmuş.
Özet olarak
Günümüzde sahnede hala Shakespeare’in kulağını çınlatıyor olmamız çok gurur verici. İki çok farklı oyun. Ama iki konu da Hamlet’i içeriyor. Farklı yorumlarla izlemek hem ülke tiyatromuz için gurur verici hem de Shakespeare’in ta 16.yüzyılın sonlarında yazmış olduğu Hamlet’e birçok pencereden bakmamıza ve ne kadar zaman geçerse geçsin Shakespeare’in kaleminin ölümsüzlüğünü daha net bir şekilde biz tiyatro severlerin kavramasını sağlıyor.