Damdaki Kemancı – Toplumdaki Renkleri Görerek, Hemhal Yaşamak Mümkün Mü ?

Gerek Türkiyeli topluluklar, gerekse birçok faklı ülkenin toplulukları, farklı kültürel öğeler taşımakta. Yıllardan beri farklı amaçlar için, bir takım iktidar sahibi kişi ve kurumların alevlendirmesi ile bu topluluklar, “benzerlikleri” ya da ortakça bir mozaiğin parçaları olduklarına değil, “farklılıklarına” odaklanmakta ve bu kültürel öğeleri zenginleştirici bir unsur olarak göremeyerek, kutuplaşmaktadır. Bu kutuplaşmanın tatsız meyvesi ise hayatımıza, iç savaş, göç ya da toplumsal dışlanma olarak yansımaktadır. Peki bu yapay, ayrımcı söylemlerin etkisinde kalmadan, bir arada olmak mümkün mü? 

Cihangir Atölye Sahnesi’nin Oyun Atölyesi 2 üyelerinin elinden sahnede kendine yer bulan “Damdaki Kemancı”,  “ Toplumdaki renkleri görerek, hemhal yaşamak mümkün mü?” sorusunu sorduruyor seyirciye ve bu ideal bütünlük yaşanamadığında olanların adeta bir fragmanını sergiliyor.

“Damdaki Kemancı” Rus yazar “Solomon Naumovich Rabinovich“‘in  yazdığı “Sütçü Tevye” öykülerinden yola çıkarak, Amerikalı oyun yazarı Joseph Stein tarafından uyarlanan ve Çarlık Rusyası’nda 1905’te Anatevka isimli bir köyde yaşayan yoksul bir Yahudi topluluğun hikayesini anlatan bir müzikal. Tarihe meraklı olan okurlar, bu hikâyenin tatsız sonunu tahmin edecektir. Metin bir yandan tarihsel süreçte Yahudi topluluğunun yaşadığı sürgün ve ötekileştirmeyi anlatsa da, tutucu inanç sistemlerini bir iç eleştiri mekanizmasıyla konu ediniyor.

CAS Oyun Atölyesi-2 üyeleri, metnin hakkını vererek, profesyonel olarak müzikal sergileyen birçok ekibin önüne geçiyor. Sahnede, yaptıkları işin ciddiyetini üstlerine giyerken, oyunun mizahi anlarını da ıskalamadan, Türkiye’de örneğini pek fazla göremediğimiz, gerçekten iyi müzik, iyi dans ve iyi oyunculuk içeren bir müzikal sergiliyorlar.

Damdaki Kemancı, Cihangir Atölye Sahnesi Tanıtım Videosu

Oyun ile alakalı tek olumsuz yan, metnin çok fazla kırpılmasından dolayı olay örgüsünün fazla hızlı gelişerek, orijinal metne hâkimiyeti olmayan kişileri afallatma ihtimali olması. Bu kadar emeğin ve ince detayın düşünüldüğü, harika reji çözümlerinin bulunduğu bu eser, “2 perde olarak ve altın makas vurulmadan sergilenseydi, hakkı daha yerinde olurdu.” diye düşünmeden edemiyor insan.

Oyunun dekoru zekice çözümlemelerle, birkaç parça eşyanın farklı biçimlerde bir araya getirilip, sürekli yeniden tanımlamasıyla adeta bir hamur gibi, eserin tüm ihtiyacını karşılıyor.

Oyunun rol dağılımı çok yerinde yapılmış. Özellikle Sütçü rolündeki Ali Can Elagöz, Terzi rolündeki Can Seçki ve Çöpçatan rolündeki Semra Özruh kendilerine biçilen roller için oldukça yerinde seçimler olmuşlar.  Ekibin tamamı, tecrübeli ve profesyonel bir ekip gibi hareket ediyor ve doğallıklarını kaybetmeden, oyunun hem mizahi hem de ağır-mesaj içeren kısımlarını seyircinin belleğine işliyor.

Bu zamansız eseri, kısa bir versiyonla da olsa, güzel çözümler ve yetenekli oyuncularla sergileyen ekip, içten bir tebriği hak ediyor.

Oyunun Künyesi
Yazan: Joseph Stein
Beste: Jerry Bock
Çeviren: Fatuş Sevengil, Nevid Kodallı
Yöneten: Muhammet Uzuner
Koro şefi: Berkay Özideş
Koreografi: Hicran Akın
Yönetmen yardımcısı: Alper İrvan
Işık Tasarımı: Ela Güldüren
Afiş Tasarımı: Ali Can Elagöz
Kostüm Tasarımı : Ekip çalışması
Kostüm Uygulama: Gülnur Bulut
Dekor Uygulama: Mithat Seçinti, Selda Uyan, Ekip çalışması
OYNAYANLAR (OYUN ATÖLYESİ-2)
Aleyna Şevval Akbaş, Ali Can Elagöz, Ali Güvendi, Aycan Okur, Bahar Çetin Türker,
Barış Can Güler, Can Seçki, Elçin Akyüz, Gizem Arıkaya, Halis Kırıcı,
Mine Yağız, Ogün Birinci, Semra Özruh, Serhat Güney, Zeynep Yüce
Işık Kumanda : Ekin Bora Boran
Efekt Kumanda: Zeynep Su Arutan
Topluluk: Cihangir Atölye Sahnesi
Prömiyer: 17 Haziran 2023
Tür:
Seanslar
Afiş
İris Bilen
İris Bilen
İris Bilen, 2010 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Oyunculuk bölümünden mezun olmuştur. Oyuncu olarak farklı özel tiyatrolarda görev alan Bilen, eğitmen olarak Casa Akademi bünyesinde edinimlerini paylaşmaktadır. Aldığı eğitimi ve sıkı bir tiyatro seyircisi olma halini, bir kesişim kümesi olarak oyun incelemelerinde buluşturmakta ve tiyatro severlere bilgi sunmayı amaçlamaktadır.

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz