“GONG“, duyguların derinliklerine dair etkileyici bir anlatı sunuyor. Filiz Bozkuş Al‘ın performans sanatı olarak sahneye koyduğu bu eser, bastırılan duyguların insanı nasıl etkilediğini ve dönüştürdüğünü anlatıyor. Oyun, içsel bir büyüme dansıyla, açıklıkların, bastırmaların, tıkanmaların ve açılmaların bir yolculuğunu seyirciye aktarıyor.
Oyuncunun 6 ay gibi kısa bir sürede hazırladığı bu oyunun aslında 10 yıldır içinde büyüyen bir sahne dönme ve yaşamı anlatma arzusundan kaynaklandığını öğreniyoruz. Bu süreç, sistematik bir çalışmanın ötesinde, yaşanarak, gözlemlenerek, olgunlaşarak ve hissedilerek yapılan bir performansa dönüşmüş olduğunu hissettirdi bana.
Doğum anıyla başlayan oyun, yaşamın farklı evrelerine odaklanarak seyirciyi içsel bir yolculuğa davet ediyor. Gençlik bölümüne kadar olan kısımda, her izleyicinin benzer bir döngüde kendini bulabileceği evrensel duygular ve deneyimler anlatılıyor. Ancak, sonraki evrelerde kişisel bir yolculuğa dönüşen hikaye, karakterin karşılaştığı zorluklar, iradeyi kaybetme ve yeniden bulma süreçleriyle derinleşiyor.
Örneğin karakterin ilk aşk ile karşılaşması sahneye bembeyaz bir ışık olarak düşüp merak uyandırıyor. Sanırım hepimiz ilk aşkımızı bu şekilde betimleyebiliriz.
Ancak zorlukla mücadele şeklimiz ,onları kabullenişimiz sonrasında da kendi benliğimizi kabullenişimiz çok daha biricik.
Kimimiz ilk zorlukta pes ederken kimimiz farketişe kadar yolculuğu sürdürebiliyor.
Kendi adıma konuşmam gerekirse yaklaşık beş ay önce oyunu ilk izlediğimde olduğumu düşündüğüm evreyle şu an olduğum evre bambaşka
Oyunun dikkat çeken unsurlarından biri de müzik ve ışık kullanımı. Kerem AL‘ın hazırladığı müzikler, her evreyi etkileyici bir şekilde betimliyor ve sözsüz oyunun ifade gücünü arttırıyor. Sahnenin dekor kullanılmadan etkili bir şekilde kullanılması, her köşenin dolu dolu hissettirilmesini sağlıyor.Oyunun sözsüz olmasının nedenini hiçbir metnin oyunu, müzikleri kadar iyi ifade edemeyeceği olduğunu düşünüyorum
GONG’un daha önce Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır seyircisiyle buluşup şimdi de ilk kez Bursa’da görmek performansın evrensel etkileyiciliğini belirtiliyor. Bu oyun, duygusal bir serüven sunarak biz izleyenlere kendi içsel yolculuklarımıza dair düşünce provokasyonu yapmamıza neden oluyor.
Emeği geçen herkese kendi adıma teşekkür ederim.
Oyunun Künyesi Hazırlayan ve Performans: Filiz Bozkuş Al Ses ve Işık Tasarım: Kerem Al Kostüm: Aynur Kök Topluluk: Ekip Gong Tür: Dram, Performans Seanslar Afiş