Görmezden Geldiklerimizden Sadece Biri “Eylül”

Eylül oyunu, yüksek puanı ve aldığı ödüllerden dolayı ilgimi çekmişti. Uğur Kanbay, oyunu yazan, yöneten ve tek kişilik performansıyla sahneye taşıyıp oynayan kişi. Oyun, 110 dakika ve iki perde, ben oyunu birkaç gün önce Baba Sahne’de izledim.

Biraz oyundan bahsedelim. Eylül 28 yaşındaki trans bir bireydir. 46. sokaktaki tek odalı evinde başından geçenleri seyirciye anlatmaktadır. İlk perdede Eylül trans bir birey olmanın nasıl hissettirdiğini, hayatını, yaşadığı zorlukları, ailesi tarafından sahiplenilmediğini, İstanbul gibi koca bir şehirde yalnız başına tutunmak zorunda kalışını aktardı. Öyle kolay değil Eylül gibilerin yaşamı, yalnız kalışları…

Ne zaman ikinci perde başladı, askerliğe çağırılma maceralarını dinledik, güldük, eğlendik derken aniden kuşçu girdi hayatımıza. Eylül’ün aşkına tanık olduk. Eylül, seyirciyi bir ahbabıyla dertleşir gibi konumlandırarak karşısındaki koltuğa oturttu. Sanki sevincini, hüznünü, çıkmazını anlatması değil de olay, beni görün demesiydi.

Oyuncunun aynı anda farklı karakterleribaşarılı bir şekilde oynaması gerçekten takdire şayan. İnteraktif ve zeki diyaloglarla seyirciye takılması, oyundan kopmadan seyircinin dikkati her zaman diri tutmayı başarması, sahne hakimiyeti, içten, yalın ve abartısız oluşu o kadar içine aldıki beni, bütün gün oyunun etkisinden kurtulamadım. Tek başıma sokaklarda yürüdüm, Eylül gibileri görmezden geldiğimi, onun gibileri fark ettiğimde başımı çevirdiğimi anımsadım. Biz de varız dedi, Kasım’dan Eylül’e uzanan yolda yitip gidenlerin sesi oldu. 

Uğur Kanbay’ı kusursuz oyunculuğu, yazarlığı ve yönetmenliği için kutlarım.  O kadar sade bir metin ki, sohbet havasından uzaklaşmadanilerliyor. Yaşadıklarını gündelik dile başvurarak anlatması oyunun başarısını perçinliyor. Genç kalemler tarafından yazılan oyunlar son dönemde ilgimi çekiyor ve mutlu oluyorum. 

Oyundaki ışık kullanımı çok başarılıydı,Yasin Gültepe’yi tebrik ederim. Dekor daha kaotik ve ilgi çekici olabilirdi, sade olduğunu düşünüyorum. Eylül’ün kostüm ve makyajı da olması gerektiği gibiydi.  


Uğur Kanbay başta olmak üzere tüm ekibi tebrik ediyor, yeni oyunlarını görmek için sabırsızlanıyorum.

Ödüller

• Afife Tiyatro Ödülleri 2019 “Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı”

• Direklerarası Tiyatro Ödülleri 2019 “Tek Kişilik Prodüksiyon”

• Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri 2019 “Üstün Akmen Genç Oyuncu Ödülü”

• Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri 2019 “Yılın Umut Veren Erkek Oyuncusu”

Oyunun Künyesi
Yazan–Yöneten-Oynayan: Uğur Kanbay
Yardımcı Yönetmenler: Ali Bal-Yunus Eski
Reji Asistanı: Gökhan Efe Şenyapar
Sahne Tasarımı: Sfrpztf
Müzik: Bahadır Gülşen
Hareket Düzeni: Deniz Akarslan
Işık Tasarımı: Yasin Gültepe
Kostüm – Makyaj: Kübra Yılmaz
Asistanlar: Akay Akyıldız-Eren Bilal Aslan-Soner Göleli
Süre: 120 dk / İki Perde
Topluluk: Sfrpztf
Tür: Dram
Seanslar
Afiş

Özge Oruç
Özge Oruç
Sakarya'da doğdu. En sevdiği mevsim sonbahar oldu. İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi ile Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji okudu. Gençliğinin baharında okumaya doydu. Her sene bilmediği bir yere mutlaka gider. Sanatla yaşamayı sever.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz