Klasik Bir Reji Anlayışını Özleyenlere İlaç Niteliğinde Bir Eser – Ödenmeyecek, Ödemiyoruz

Aleks Sierz’in isim babası olduğu ve 90lı yıllarda hayatımıza bir İngiliz akımı olarak giren “In -yer -Face (Suratına tiyatro), uzun zamandır hem metinlerde hem de reji anlayışında Türkiye tiyatrosunda kendine yer buldu, bulmakta. Uzun zamandır, metnin kendisi başka bir tarza elverişli olsa dahi, özellikle küçük tiyatrolarda sahnelenme anlayışında bu akımın başat geldiğini gözlemlemek zor olmasa gerek. Ancak In- yer-face akımı kendine bulduğu yeri gittikçe genişletmekte ve bu alan genişledikçe, tabiri caiz ise “moda” oldukça, klasik anlamda, alıştığımız tiyatro oyunlarını izlemek pek mümkün olmamaya başlamıştır. Bu sebeple de her tür akımın tadı farklı olsa da, şu an sergilenmekte olan oyunların birçoğu genel seyirci kitlesine hitap etmekte zorlanmakta ve belli bir kesimi tatmin edebilmektedir.

Cihangir Atölye Sahnesi’nin oyunu Ödenmeyecek Ödemiyoruz ise bu çıkmaza ilaç olacak nitelikte bir yapım. Hem gedikli seyirci kitlesinin gözünü dolduracak kalitede oyunculuk ve farklı öğelere yer verirken,  hem de alıştığımız oyun sergileme biçimini de cebinde tutarak her kesimden izleyiciye hitap ediyor.

Dario Fo’nun zamansız eseri “Ödenmeyecek, Ödemiyoruz” geçmişten günümüze, bir çok toplumun ortak sorunu olan ekonomik baskılara boyun eğmenin getirdikleri, sisteme tamamen uyum sağlayarak çark dişlileri arasında ezilen alt-orta sınıfın gündelik gibi görünen ama oldukça derin başkaldırısını kara bir mizah anlayışla seyirciye sunan bir metin. CAS ise bu metinin hakkını vermekle kalmıyor, beklenenin de ötesine taşıyor oyunu.

Dario2 Tekperde.com
Yazan: Dario Fo

Oyun, seyirciler içeri girerken, Polis oyun kişisini canlandıran oyuncu eşliği ile başlayarak, alttan alta, mizahi bir biçimde baskıyı, kontrol altında olmayı seyirciye hissettirerek koltuklarına davet ediyor bizleri. Oyun boyu, küçük interaktif anlar ise seyirci deneyimini ve verilmek istenen mesajı, sizleri meselenin bir parçası haline getirerek hakkıyla işliyor zihinlere.

Sahnede, Alper İrvan, Berfin Karatay, Kıvanç Kılınç, Osman Onur Can ve Serpil Göral var.  Özellikle Serpil Göral’ın çıtayı başka bir seviyeye çıkaran performansı seyirciler için muazzam bir keyif sunarken, oyuncu ve oyuncu adaylarına bir ders niteliğinde parçalar içeriyor. Oyun boyu, rolün gerektirdiği iç devinim ve bedensel enerjiyi bir an bile düşürmeyen Göral,  ayrı bir tebriği sonuna kadar hak etmekte. Oyun boyunca, sahnedeki ekibin ne kadar iyi bir takım olduğunu düşünmeden edemiyor insan. Herkes, rol arkadaşına göre kendini konumlandırarak, gerekli çerçevenin dışına çıkmadan, bir birinin parlamasına izin veriyor, destekliyor. Bu anlamda da yeni kurulan ekipler için “ Nasıl bir takım olunur ?” sorusuna cevap niteliğinde, önerilesi anlar göz önüne seriliyor.

Tüm bu bütünlük ve ahengin mimarı kuşkusuz, yönetmen Arzu Gamze Kılınç ise hem görsel olarak hem de sanatsal açıdan bizleri doyuran bu performansın altındaki imzayla zaten parlamakta olan kariyerine bir yıldız daha ekliyor.

Oyuncu ekibinden Serpil Göral, Kıvanç Kılınç ve değerli yönetmen Arzu Gamze Kılınç’ın  Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü çıkışlı olmalarının da, okuldaşlığın verdiği ayrı bir sevinç kaynağı olduğunu söylemeden geçmek, oyunun içimdeki yerini yarım bırakacaktır. “ Tadı damağımızda kaldı” demek bu performans için az bile olacaktır.

Her kesimden izleyiciye hitap eden ve aynı zamanda tiyatroculara ders niteliğinde nüveler içeren- ve bunu mucizevi şekilde aynı anda yapan- bu kıymetli eseri izlemenin hayatınıza, bakış açınıza katkıları olacağı şüphesiz. Ödenmeyecek, Ödemiyoruz, sahnesinde, sizi bekliyor.

Oyunun Künyesi
Yazan: Dario Fo
Çeviren: Füsun Demirel
Yöneten: Arzu Gamze Kılınç
Dekor Tasarımı: Osman Özcan
Işık Tasarımı: Onur Alagöz​
Oyuncular:
Alper İrvan
Berfin Karatay
Kıvanç Kılınç
Osman Onur Can
Serpil Göral
Topluluk: Cihangir Atölye Sahnesi
Tür: Komedi
Seanslar
Afiş
İris Bilen
İris Bilen
İris Bilen, 2010 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Oyunculuk bölümünden mezun olmuştur. Oyuncu olarak farklı özel tiyatrolarda görev alan Bilen, eğitmen olarak Casa Akademi bünyesinde edinimlerini paylaşmaktadır. Aldığı eğitimi ve sıkı bir tiyatro seyircisi olma halini, bir kesişim kümesi olarak oyun incelemelerinde buluşturmakta ve tiyatro severlere bilgi sunmayı amaçlamaktadır.

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz