Leydi Bright’ın Deliliği The Madness of Lady Bright, Amerikalı oyun yazarı Lanford Wilson’un 1964 yılında yazıp prömiyeri aynı yıl mayıs ayında Joe Cino’s Caffe Cino’da yapılmış bir kısa oyun.
Lanford Wilson’u 2019 yılında BPlanı grubu tarafından sahnelenen Yak Bunu -Burn This- isimli oyunla tanımıştık, aynı oyunun Broadway’de sahnelenişinde Adam Driver, 2019 Tony ödüllerinde en iyi erkek oyuncu adayı olarak gösterilmişti.
Leydi Bright’ın Deliliği, ABD’de, eşcinsel tiyatro öncülerinden olarak Off-Broadway’da sahnelenmiş, yaşlanmakta olan bir travesti –drag queen-’in monolog olarak anlatımı; yazar bu oyunu New York’daki Americana Hotel’de gece resepsiyonisti olarak çalışırken iş trafiğinin az olduğu saatlerde yazmış. Oyun sahneleneceği zaman Wilson arkadaşı oyuncu/yönetmen Neil Flanagan’ın oyunu yönetmesini istemiş ancak Neil Flanagan oyundaki Leslie Brightley karakterini oynamak isteyince yönetmenliği Dennis Deegan yapmış, Neil Flanagan bu oyundaki rolü ile Off-Broadway tiyatrosuna katkısından dolayı 1976 Obie ödülünü kazanmış.
Bu akşam Asmalı Sahne’de Mota Perform grubundan seyrettim oyunu. Oyun Türkiye ‘de ilk defa sahneleniyor. Oyun hakkında sevgili Aliye Ummanel’in 2003 yılında yüksek lisans tezi olarak hazırladığı “AMERİKAN TİYATROSUNDA EŞCİNSELLİK VE BİR ÖRNEK OLARAK LANFORD WILSON’IN “BAYAN BRIGHT’IN DELİLİĞİ” OYUNUNUN İNCELENMESi” çok detaylı bir yazı, bundan ekibe bahsettiğimde zaten onların daha önce oyunu ilk olarak festivale hazırlanması sırasında Aliye Ummanel’den yardım aldıklarını öğrendim. Ahu Sıla Bayer’in çevirdiği ve koreografisini yaptığı oyunu aynı zamanda Leslie karakterini canlandıran Bora Çınar yönetiyor, yardımcı yönetmen Evin Acar, sanat yönetmeni İdil Erdoğan, kostüm tasarım Efe Arslan, ışık tasarım, Demircan Güler, müzik Cihan İncirligöz.
Drag Queen/travesti karakterlerin yer aldığı oyunları seyrederken oyuncunun abartıya kaçmaması, efeminelik sınırını aşmaması konusunda hassasım, oyun boyunca böyle bir aşırılıkla karşılaşmadan seyrettim oyunu. Oyun metninde yaşlanan drag queenin yanında iki karakter daha var. Bazen Leslie’nin anlattıklarına karşı çıkan, bazen de alaycı bir koro olarak onun fantezi ve anılarını tamamlarlar, ekip oyunu sahneye taşırken bu karakterlerin olmamasını tercih etmiş.
Bora Çınar’ı ilk defa sahnede seyrediyorum, ufacık bir salonda çok yakında oturan seyircilerin gözleri önünde cesur kıyafetlerle güzel bir performans sergiled. Bir drag queen’nin yaşlanma ve güzelliğini kaybetme korkusu içinde tek odalı dairesinde yalnızlıkla mücadelesinde çok başarılı idi. Keşke 22 değil 32 yaşında olsa idi. Ancak Bora, telefonla aradığı ve evde bulamadığı diğer drag queen arkadaşlarının dışarda gezmeleri kendisinin ise evde yalnızlığını öne çıkardığı için yaşlılıktan çok yalnızlık bunalımı olarak yansıyor seyirciye. 12 cm topuklularla yürümek ve de dans etmek konusundaki görüşlerimi oyun sonunda ekiple paylaştım. Değişik yazar ve değişik konuların olduğu bir oyun seyretmenin memnuniyeti içinde ayrıldım.
Oyunun Künyesi Oyuncular: BORA ÇINAR Yazar: LANFORD WILSON Süpervizör:EVİN ACAR Yönetmen: BORA ÇINAR Çevirmen: AHU SILA BAYER Koreograf:AHU SILA BAYER Sanat Yönetmeni: İDİL ERDOĞAN Dekor-Kostüm Tasarım: EFE ARSLAN Afiş Tasarım: MURAT BOYRAZ Işık Tasarım: DEMİRCAN GÜLER Müzik: CİHAN İNCİRLİGÖZ Ses Düzenleme: MERT KASAP Dış Ses: EVİN ACAR Ses Uygulama: OYTUN TEZ Afiş Fotoğrafı: ÇAĞAN LİZNAK Süre: Tek Perde, 50 dk Topluluk: MOTAPERFORM Tür: Dram Seanslar Afiş