Mağrur Fil Ölüleri – Semaver Kumpanya

0
1160

69’u 70’ye bağlayan bir yılbaşı gecesinde Belkıs ve Cahit’in evine konuk oluyoruz. Üniversitede tanışıp evlenen çift, ilişkilerinin eskisi gibi olmadığının farkındadırlar ve tostlarını yerken, şarkı dinlerken konu konuyu açar.  İlişkideki geçmişleri, kaybedilenler, hiç konuşulmayanlar, ailelerin sağ-sol görüş farklıklarına kadar halının altına süpürdükleri ne varsa bu yılbaşı akşamında ortaya çıkar. Onların da deyimiyle “Pandora’nın Kutusu” açılır. 

Cahit, daha sakin biriyken; Belkıs onun aksine deli dolu, yaşam enerjisi yüksek bir eş. Onların kişilikleri, birbirilerine duydukları aşkı ve sevgiyi yansıtma biçiminin de farklılığını göstermektedir aslında.

İkilinin arasındaki tatlı atışmalarla başlayan oyun 2.perdede daha sert, acımasız ve itiraf dozu yüksek tartışmalara evriliyor. İnce Memed üzerinden yapılan vurgularla karakterlerin kişilikleri, düşünce yapıları seyirciye aktarılıyor. 

Beni oyuna dair tavlayan şey ise oyunun temasını da anlatan tanıtım müziği olmuştu: ‘L.S.D Orkestrası-Dönmeyen Sevgili’. 

Sponsorlu

Hakan Tabakan tarafından yazılan oyun, Volkan Sarıöz tarafından yönetiliyor. İkisinin elinden de dönemi tam olarak yansıtan sıcacık bir oyun çıkmış ortaya. 

Sarp Aydınoğlu ve Sezin Bozacı ise -çok uzun süredir bu oyunu oynadıkları için mi bilemiyorum- gerçek bir evli çift gibiydi. Cahit’in mesleği gereği kitap kurdu, sakin ve biraz da çekingen ama devrimci de bir yanı oluşunu Sarp Aydınoğlu çok güzel canlandırıyor; Sezin Bozacı’nın Belkıs enerjisine bayıldım. Dertlerini, sıkıntılarını kahkahalarının arkasına saklayan bir karakteri muazzam canlandırıyor. Karakterlerle iki oyuncu da bütünleşmiş. Karakterlerle iki oyuncu da bütünleşmiş. 

Oyunun dekoru 60-70 dönemini yansıtan -bizim için şimdi nostaljik kalan- eşyalarla dolu tatlı bir evden oluşuyor. Seçilen müzikler, radyodan dinletilen radyo spikerlerinin konuşması, o dönem olaylarının haberleri güzel detaylardı. Hümeyra-Gidemeklerimiz şarkı seçimi ile de hüzünlü bir “veda” oldu. 

2 perdeden oluşan oyun, arayla birlikte 150 dakika sürüyor. Tek perdelik oyunların sayısının artmasıyla, bu oyunun süresi biraz fazla kalsa da diyaloglar sayesinde sıkmıyor. 

Beni hiç yaşamadığım ama merak ettiğim o yıllara götürüp, Cahit ve Belkıs’ın “kimsenin gelmediği” evine konuk ettikleri için dekorcusuna, kostümcüsüne, ışık tasarımcısına kısacası tüm ekibe kocaamaan tebrikler ve teşekkürleer! 

Oyunun Künyesi
Yazan: Hakan Tabakan
Yöneten: Volkan M. Sarıöz
Dramaturji: Bilgesu Kasapoğlu
Işık Tasarımı: Sema Öztaş
Işık Uygulama: Mustafa Karakoyun
Dekor Tasarımı :Başak Özdoğan
Dekor Uygulama: İsmail Hazar
Kostüm: Başak Özdoğan
Kostüm Uygulama:Ayşenur Arslanoğlu
Müzik: Okan Kaya
Oynayanlar: Sarp Aydınoğlu, Sezin Bozacı, Caner Coşkun, Muhammed Türkoğlu
Topluluk: Semaver Kumpanya
Tür: Trajedi & Dram
Seanslar
Afiş
Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz