Turgay Korkmaz’ın kaleme aldığı ve Orkuncan İzan ile başrolleri paylaştığı, Kayhan Berkin’in yönettiği Misket adlı oyun, yeni sezon açılışını 19 Eylül’de Moda Sahnesi’nde yapacak.
Bu sezon Faraza Tiyatro yapımında sahnelenecek Misket, için ilk seyrettikten sonra yazdıklarım:
Orkun Can İzan ve Turgay Korkmaz’ı 2 sene önce 28 ocak 2019 tarihinde NoAct Sahne’de Japon Kuklası oyununda seyrettim. İlham Yazar’ın yönettiği Dario Fo’nun işçi sorunlarını o muhteşem alaycı üslubu ile yazdığı oyun sonunda ekiple tanışıp her birini kutladığımı hatırlıyorum ama oyun tam bir ekip oyunu idi ve 19 oyuncu vardı.
Sonra zaman geçti, Kadıköy Boa Sahne de bu ikili ile yeniden karşılaştım, Turgay Korkmaz’ ın yazdığı bir oyunda bu ikili oynayacaktı. Turgay’dan oyun metnini istedim. Sağ olsun bana yazdığı iki oyunun da metnini gönderdi. Diğer oyun metni “İstifra”.
9 Aralık gecesi instagramdan ona aşağıdaki mesajı atmışım:
“O kadar etkileyici bir hikaye yazmışsınız ki bana uykusuz bir gece yaşatıyorsunuz”
Ve gece 220.00 de başladığım metni 04.00 de bitirmişim. Sonraki yazışmalarımız özel, bunları da sadece metni ne kadar çok beğendiğimi anlatmak için paylaştım. Hikaye düğünlerde köçeklik yaparak yaşamlarına devam eden aslında bu olayı birlikteliklerinin devamı için kullanan Ersin ile Deniz’i anlatıyor. Oyunun adından başlarsam hem Ankara’nın meşhur Misket oyunu ve hem de çocukların büyük bir zevk ve kazanma hırsı ile oynadıkları yuvarlak cam bilyeler. Hem Orkun hem de Turgay Ankara lı, birbirlerini 2013 ten beri tanıyorlar ve ikisi de Bilkent Tiyatro Bölümünden arkadaş; aynen oyundaki Ersin ve Deniz gibi birbirlerini uzun zamandır tanıyorlar, Turgay bu öyküyü 2 sene önce yazmış, yaptıkları işin köçeklik tabir edilen dans eden iki erkek olması bence çok yaratıcı, birlikte daha çok vakit geçirmelerine olanak sağlamış. Ama esas olan hikayede öylece akıp giden naif ama çok kuvvetli bir sevginin olması.
Hayaller kuran ve bunları gerçekleştirme cesareti olan biri ile toplum baskısı yüzünden duygularını kendine bile açıklayamayan diğerinin hikayesi, karakterlerin cinsiyeti, kimlikleri sadece detay, sonunu da çok sevdim, çok cesur ve insana “Hayat Yaşamaya Değer ”mesajını veriyor.
Bütün bu olumlu beklentiler içinde oyunu seyrettim, sevgili Kayhan oyunun ruhunu aynen koruyarak ufak dokunuşlar yapmıştı. Okurken hissettiklerimi oyunda da aynen hissettim adeta Ersin ve Deniz oldum hele son sahnede , Ersin’in Deniz’in karşısına geçip oynamaya başlaması ve Deniz’in önce ürkerek etrafına bakınıp sonra kollarını kaldırması unutulmazdı Uzun zamandır bu kadar duygusal bir final seyretmemiştim. Eve dönerken bir gülümseme ile “Hayat yaşamaya değer” diye düşünüyordum.
Oyunda geçmiyor ama metinde olan bir bölüm var.
Hiç adil değil biliyor musun?
Beni konuşuyorlar, biliyorlar ama seni bilmiyorlar…
Altta kalanın harbiden canı çıkıyormuş!
Ama yine de
Senin canın sağ olsun…
Çok Yaşa Tiyatro
Oyunun Künyesi Yazar: Turgay Korkmaz Yönetmen: Kayhan Berkin Yönetmen Yardımcısı: Emre Arslanbek Hareket Tasarımı, Koreograf: Korhan Başaran Işık Tasarımı: Ayşe Sedef Ayter Dekor Tasarım, Kostüm Tasarım: Hilal Polat Sahne Teknisyeni: Ammar Özçelik Ses & Efekt Operatörü: B. Barış Hamarat Yapımcı: Gökhan Gürün Sanat Yönetmeni: Aytekin Atabey Asistan: Rengim Melis Köse Asistan: Ayşe Selin Yanar Müzik: Cem Değirmen Afiş Tasarım, Fotoğraf: Emre Yunusoğlu Video & Animasyon: Özgürcan Uzunyaşa Oynayanlar: Orkuncan İzan, Turgay Korkmaz Topluluk: Faraza Tiyatro Tür: Komedi, Trajedi & Dram Seanslar Afiş