17.03.2025 Pazartesi arkadaşımın davetiyle gittiğim ve uzun zamandır izlemek için can attığım biricik Shakespeare’imizin en kanlı ve tartışmalı oyunlarından biri olan “Titus Andronicus”, DasDas sahnesinde sahnelenen Ersan Mondtag’ın yorumuyla günümüze uyarlanmış hali olan “Titus Kompleks” oyunu için deneyimlerimi paylaşmak için heyecanla bilgisayarın başına oturdum.
Uyarlama, Titus’un intikam dolu hikâyesini, kapitalist düzenin bir metaforu olarak kurguluyor. Olga Helen Bach ve Thomas Peter Goergen’in metni, kan yerine paranın aktığı bir dünyaya işaret ediyor. Oyunda kullanılan canlı video aktarımı da bu düzene daha fazla dahil olmamızı sağlıyor gibiydi. Ancak hem ekran hem sahne takibi yaparak seyircinin takibini zorlaştırması belki de oyunun karışıklığını daha fazla hissetmemiz için yapılmış bir etkiydi. Mondtag’ın sahne ve kostüm tasarımı barok ile cyberpunk arasında gidip gelen rahatsız edici ama bir o kadar estetik bir atmosfer yaratıyor. Oyuncuların performanslarının yoğunluğu, sahnede gerçekten bir vahşetin yaşandığı hissini uyandırıyor. Fakat metin, bu kadar çarpıcı bir sahnelemenin altında zaman zaman eziliyor. Oyunun dili ve anlatım tarzı seyirciye dokunan bir trajedi yaratmak yerine onları sadece seyirci konumunda bırakıyor. Shakespeare’in Titus’u sadece kanlı bir intikam hikâyesi değil aynı zamanda kayıpla deliliğin sınırında bir insanın çöküş hikâyesidir. Bu uyarlamada bazen sahnedeki karakterlerin yaşadığı içsel buhranlar ikinci planda kalıyor. Görsel şölen içerisinde bunu yakalamak çoğu zaman seyredenin dikkatini çekmediği için merakla seyretmeye devam ettiriyor.
Sonuç olarak Titus Kompleks çarpıcı sahne tasarımı, müziklerin dile dolanışı, oyunculukların akılda kalışı ile etkileyici bir deneyim sunuyor olsa da anlatısal olarak tam ikna edici olamıyor. Mondtag’ın stilize tiyatro anlayışı eserin acımasız evreniyle birleşince ortaya deneyimlenmesi gereken bir oyun olarak bizleri kendine çekiyor. Eğer tiyatroda görsel olarak sarsıcı, absürd ama derinlik konusunda biraz fazla dikkat gerektiren bir oyun izlemek istiyorsanız kesinlikle dikkate değer bir deneyim olacaktır.








Oyunun Künyesi Shakespeare’in Titus Andronicus’undan uyarlanmıştır Uyarlayan ve Metin: Olga Helen Bach, Thomaspeter Goergen Çeviren: İlksen Başarır Yönetmen / Sahne – Kostüm Tasarım: Ersan Mondtag İkinci Yönetmen / Dramaturg: Thomaspeter Goergen Sahne Uygulama: Alexander Naumann Işık Tasarım: Kerem Çetinel Müzik: Tristan Brusch Görsel Tasarım: Ecem Akça Kamera: Çiğdem Akdoğan, Oğulcan Tütüncü Ses Efekt: Doğukan Sivaslıgil Vokal Koçu ve Orkestra Şefi: Kübra Şenyaylar Müzik Süpervizörü ve Yapay Zeka Video Tasarım: Tymoteusz Schodowski Prodüksiyon Koordinasyon: Ersin Yaşar Oyun Asistanları: Elif Mandan, Yalım Danışman Orkestra: Equinoxion Ensemble 1. Keman: Cenk Atasoy, Arda Güven, Cahide Rüzgar Turgay 2. Keman: Ozan Bıkım, Buse Kademli, Ebru Taşkın Viyola: Yelda Cansun Korsu, Seda Eylül Tansık, Seval Doğa Gürcan Viyolonsel: Deniz Doğangün, Şemsa İdil Ural, Devrim Büyükbayraktar Kontrabas: Can Canoğlu Oyuncular: Can Sipahi, Didem Balçın, Doğukan Polat, Elçin Afacan, Ferit Kaya, Hilal Attar, Mert Fırat, Onur Dilber, Yalım Danışman Topluluk: DasDas Tür: Trajedi, Dram Seanslar Afiş