Ödenmeyecek, Ödemiyoruz!

Eskişehir B.B. Şehir Tiyatroları

Nobel ödüllü İtalyan yazar Dario Fo’nun Eskişehir B.B. Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen oyunu ‘Ödenmeyecek, Ödenmiyoruz!’ geçtiğimiz haftalarda Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’ne konuk oldu. 

Dario Fo, oyunlarında çoğunlukla güncel sorunları işlemesi sebebiyle ‘Radikal Palyaço’ olarak da adlandırılmıştır. 1974 yılında yazdığı Ödenmeyecek, Ödemiyoruz oyunu ile 70’li yılların İtalyan ekonomisini esprili bir dille sahneye taşımıştır. Çok beğenilen ve çok sahnelenen bir oyun olup ülkemizde de birçok tiyatro grubu tarafından sahnelenmiştir ve halen de sahnelenmeye devam etmektedir. Dilimize çevirisi ise Füsun Demirel tarafından yapılmıştır. 

Her geçen gün artan market fiyatlarını, hayat pahalılığını protesto eden işçilerin ve kadınların bir marketteki ürünleri eski fiyatıyla veya para vermeden alması sonucu polis tarafından aranması ve polisten kaçışlarını konu alan komedi türünde bir oyun. Olay her ne kadar İtalya’da geçiyor olsa günümüz siyasi olaylarına birkaç gönderme yapmadan da geçmemişler, bize uyarlamışlar. Zaten Türkiye’deki ekonomiyi de düşündüğümüzde uyarlamaya gerek dahi kalmıyor. Yaşananları, tepkileri kendi hayatlarımızın paralelinde bir de sahnede izliyoruz aslında.
Protesto sonrası evine marketten bedava aldığı ürünler ile dolu poşetlerle gelen Antonia, arkadaşı Margherita’yı da bu işe ortak ediyor. Ancak Antonia’nın eşi Giovanni ise bu şekilde alınan ürünlere karşı çıkacak birisi olduğundan Antonia’nın tüm poşetleri saklaması gerekmektedir. Alınan ürünlerin saklanması, mahalleyi kuşatmış arama yapan polislerden kaçılmasıyla bir komedi ve yalanlar serüveni başlar. Giovanni bu durumu öğrenecek midir, öğrenirse nasıl tepki verecektir? Düşünceleri ne yönde ilerleyecektir? 

Dario2 Tekperde.com
Yazan: Dario FO

Kaçan-kovalanan olarak ilerleyen oyun, sistem eleştirisi yapıyor. Bana göre, eleştirel komedi oyunlarında verilmek istenen mesaj biraz arka planda kalıyor. Bu da tamamen yazarın tarzı ile alakalı olduğu için bir tercih meselesidir. Seyirci olarak oyundan ne beklediğinizle ilgili olarak oyuna karşı bakışınız da şekilleniyor. 

Dekor tasarımı Başak Özdoğan’a ait ve ben dekoru çok beğendim. Üzerinde provokatif yazıların ve graffiti şekillerinin olduğu açılır-kapanır şekilde kullanılabilen ve sokak duvarını amaçlayan bir dekor tercih edilmiş. Dekor açıldığında ise işçi bir ailenin evini, tam takır kuru bakır bir buzdolabı görüyoruz. En beğendiğim kısım ise tavandan asılmış olan kocaman fişler, faturalar, market poşetleri… Dekor gerçekten büyüleyici ve manidardı. 

5 kişi tarafından oynanan bu oyun aslında 8 kişilik. Ve Berkay Gökçek tamı tamına 4 farklı karakteri canlandırıyor. Ve her bir karakteri öyle güzel oynuyor ki kostüm benzerliğini görmesek farklı kişilerin oynadığını iddia edebilirdim. Özellikle balon gibi şişme sahnesinin tüm seyirciler tarafından çok sevildiğine eminim. Özlem Akdoğan ise içinde yaşadığı heyecan ve paniği Antonia olarak çok güzel yansıttı. Oyun esnasında polis memurlarının da seyirci arasına karışması benim hoşuma giden noktalar arasında. Seyirciyle etkileşimin arttığı anlar bence oyunu daha çekici kılıyor.

Süresi 135 dakika, 2 perde olan oyun, sistem eleştirisinin yanında çok keyifli ve güldürücüydü. 

Tüm ekibin emeğine, yüreğine sağlık!

Oyunun Künyesi
Yazan: Dario FO
Çeviren: Füsun DEMİREL
Yöneten: Burcu TUTKUN TURAN
Müzik: Ali EYİDOĞAN
Dekor Tasarım: Başak ÖZDOĞAN
Kostüm Tasarım: Funda ÇEBİ
Işık Tasarım: Mustafa KALA
Dramaturg: Şafak ÖZEN
Yönetmen Yrd.: Özlem AKDOĞAN
Reji Asistanı: Gamze KILIKCI
OYNAYANLAR
Özlem AKDOĞAN, H.Tolga TÜMER, Özlem BAYKARA, Serkan SEZGİN, Berkay GÖKÇEK
Süre: 2 Perde / 2 Saat 15 Dk.
Topluluk: Eskişehir B.B. Şehir Tiyatroları 
Süre: 2 Perde / 2 Saat 15 Dk.
Seanslar
Afiş
Dilubay
Dilubay
Tiyatronun iyileştirici gücüne inanır, tiyatroya terapi amaçlı gider. 

Mühendis olarak hayatına devam etse de ruhunun sanatın içinde bir yerlerde olduğuna inanır. Gittiği her oyunda kendinden bir parça bulur, bu yüzden oyunlar hakkında yazı yazmayı sever.

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Entrik unsur

Yazılan eserin, okuyucuda merak uyandıracak şekilde olması

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz