Peer Gynt Düzenleniyor – Pax Sahne


Peer Gynt (Per Günt), Henrik Ibsen’in 1867’de yazdığı 5 perdelik bir oyun. Okuduğum bilgilere göre Ibsen, bu oyunu Norveç masalı olan ‘Per Gynt’ten etkilenerek yazmış.
Oyunu izlemeye karar verdiğimde orijinalini okuyup ön bilgi sahibi olmak istedim.

Öncelikle Peer Gynt’ün masalsı dünyasından bahsedeyim:

Peer Gynt, biraz yalnız, farklı ve çocuksu bir karakter. İnsanlardan farklı bir dünyada yaşayan, farklılığın getirdiği sonuçla da dışlanan bir genç. Girdiği her topluma uymak için çabalayıp kendisini değiştirmeye çalışarak kabul ettirmeye çalışsa da her denemenin sonunda bu uyumu sağlamayacağını görür. Bu yüzden de kendini bulma yolunda birçok masalsı maceraya atılır. Onun için aslolan ‘kendi olmak’tır. Peer Gynt’ün hayatındaki tek destekçisi hayal gücünü de ondan aldığı annesi Aase’dir. Aase, Peer Gynt’ün hayaller aleminde yaşadığını bilir ve onu bu haliyle kabullenir, zaman zaman kızsa da oğluna hiçbir zaman kıyamaz.
Peer, annesinin ölümünü bile kabullenmek yerine bu ölümü annesiyle birlikte masallaştırır.

Peer’in iç dünyasına çıktığımız bu oyunda, insanlığını kaybetmemek uğruna cinler’in kralı olmaktan vazgeçtiğine, yalancı peygamber oluşuna, sfenks’in bilmecesini çözüşüne tanık oluyoruz. Bu serüvenlerde varlığının amacını sorguluyor, kendini buluyor.

Yalan-gerçek karşıtlığının anlatıldığı konu temele yerleştirilip güncel bir dil seçilerek ve yer yer doğaçlamalarla ortaya eğlenceli bir oyun çıkarılmış. 5 perdelik asıl oyun başarılı kısaltmalarla 2 perdeye düşürülmüş. Uzun gibi dursa da oyunun tarzı ve oyuncuların başarısı, seyirciyi oyundan koparmıyor ve sıkmıyor bence. Oyunun uyarlaması ve oyun içerisindeki akılda kalıcı müzikler ise Batuhan Gelener’e ait.

Her bir oyuncunun birden fazla rolü var ve hepsi çok çok keyifli bir şekilde canlandırıyor. Yaptıkları doğaçlamalar ve girdikleri rollerle seyirciyi oyunda tutma konusunda oldukça başarılılar. Hepsini en içtenliğimle tebrik ederim! 👏🏻

Oyunda en etkilendiğim sahne Aase’nin ölüm sahnesi oldu. Orijinaline göre çok daha yaratıcı ve etkileyici bir şekilde uyarlanmış.

Tüüm ekibin emeğine, yüreğine sağlık! Tebrikleer

“Yaşam oldukça umut da vardır.”

Oyunun Künyesi
Oyuncular: Alperen Aldanmaz, Bekirhan Ak, Bora Akın, 
Can Çelik, Egemen Topcu, Batuhan Gelener
Yazar: Henrik İbsen
Uyarlayan/Yönetmen/Müzik: Batuhan Gelener
Yardımcı Yönetmen: Ekin Kıvanç Kavurma, Fırat Kırca
Kostüm Tasarım: Elanur Yıldız, İnci Oğuz,
Öykü Çakmak
Afiş Tasarım: Aytuğ Erdil
Işık Operatörü: Ege Erkal
Sahne Amiri: Uğur Yıldız
Süre: 2 Perde / 120 dak
Topluluk: Par Tiyatro
Seanslar
Afiş
Dilubay
Dilubay
Tiyatronun iyileştirici gücüne inanır, tiyatroya terapi amaçlı gider. 

Mühendis olarak hayatına devam etse de ruhunun sanatın içinde bir yerlerde olduğuna inanır. Gittiği her oyunda kendinden bir parça bulur, bu yüzden oyunlar hakkında yazı yazmayı sever.

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz