KentFestKentFest

Sanat – Diyarbakır Devlet Tiyatrosu

Merhaba, dün akşam (17 Ekim 2023/Salı) Diyarbakır Devlet Tiyatrosunun, Edirne turnesinde sahnelediği SANAT isimli oyunu izledim. Tony ödüllü Fransız oyun yazarı Yasmina Reza‘nın yazıp, Yılmaz Onay‘ın Türkçe’ye çevirdiği ve Fatih Topçuoğlu‘nun yönettiği oyunda; üç arkadaşın kendi küçük dünyalarındaki ve kendi aralarındaki ilişkilerini ve sorunlarını (içlerinden doktor olan) Sergey (Acar Çakmakçılar) ‘nin 200 bin Frank ödeyerek satın aldığı beyaz renkli bir yağlı boya tablo üzerinden irdelemelerini konu alıyor.

Sergey’nin tabloya değerinin çok üstünde fiyat ödediğini düşünen ve bunu oldukça sert ve pervasızca dile getiren Marc (M. Furkan Dikici) ‘ın hem resme hem de arkadaşı Sergey’ye olan eleştirilerini kendi klasik akımcı bakış açısından yapmaktadır. Marc; satın aldığı tabloyu sanatsal kaygılardan çok sanat çevrelerinde yer bulabilme özentisiyle yaptığını ve bu yüzdende amiyane tabirle kazıklandığını sıklıkla dile getirerek Sergey’nin cehaletini yüzüne vurmaktan çekinmemekte ve ortak arkadaşları Yvan’ı da kendisinden yana olması için ikna etmeye çalışmaktadır. Yvan (Erkan Aytemur) ise; evlenme hazırlıkları yaparken bir yandan yıllarını verdiği tekstil sektöründen ayrılıp (nişanlısının babasının yanında) hiç bilmediği kağıt sektöründe çalışmaya başlamış olmanın yarattığı sorunlarla ve nişanlısı ile kendi ailesi arasındaki problemlere çare bulmaya çalışmaktadır.

Yazar Tekperde.com
Yazan, Yasmina Reza

Gerek giyim kuşamıyla gerekse anlamadığı resim sanatında entelektüel bir çevre içerisinde kendine yer bulma derdinde olan Sergey de bu anlamsız tartışmada Yvan’ı kendi tarafına çekme derdindedir. Yvan ise bu iki arkadaşının da üstünde durdukları gibi ve acımasızca dile getirdikleri gibi ne şiş yansın ne kebap çizgisinde bir orta yolcudur. Yuvarlak cümlelerle iki tarafı da yıllarca idare etmiş hiçbir konuda net bir fikri olmamış, asıl derdi bir an önce kendi sorunlarını çözüp evlenmektir. Absürt tarzda ve Türkçeye çevrildiğinde beklenen etkiyi yapmayan ve oyunun sonlarına kadar (bariz bir şekilde) çokta güldürmeyen kelime esprileriyle bezeli oyun, sonlara doğru üç kafadarın kendi aralarındaki sorunlara ortak çareler buldukça daha da komik hale geldi. Sade dekoru, zaman geçişlerinin hareketli müziklerle yapıldığı, mekan geçişlerinin ise; oyuncuların evlerinin duvarlarındaki tabloları (kendilerinin oyuna yedirerek) değiştirdiği ve iyi oyunculuklarıyla seyircide güzel bir etki bıraktığını düşünüyorum. Oyuncuların zaman zaman seyirciye yaptığı atıflarla açık biçim oyun tarzına dönüşen tek perdelik, absürt güzel bir komedi izledik. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Oyunun Künyesi
Yazan: Yasmina Reza
Çeviren: Yılmaz Onay
Yöneten: Fatih Topçuoğlu
OYUNCULAR:
Marc: M. Furkan Dikici
Sergey: Acar Çakmakçılar
Yvan: Erkan Aytemur
Dekor Tasarımı: Bekir Beğen
Kostüm Tasarımı: Elif Çakanlı Kurtoğlu                
Işık Tasarımı: İzzettin Biçer
Müzik: Ceyhun Anıl
Yönetmen Yardımcıları: Acar Çakmakçılar, Gizem Dilimen
Sahne Amiri: Ahmet Ayanoğlu        
Kondüvit: A. Haydar Kaplan
Işık Kumanda: Doğan Acar
Suflöz: Melisa Esen Bayka
Dekor Sorumlusu: Deniz Ceylan
Aksesuar Sorumlusu: Umur Şimşek
Terzi: Şahin Delidolu
Perukacı: Savaş Coşgun
Topluluk: Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
Tür:
Seanslar
Afiş
Trakyalı Çehov
Trakyalı Çehov
Oynayabiliyorsam oynuyorum, oynayamazsam izliyorum, izleyemezsem tekst okuyorum. En sevdiğim işi yapıyorum, tiyatro izliyorum. Tiyatro dini mensubu biriyim.

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz