KentFestKentFest

Sevgi ve Her Şey – Ekip Kafile

Nadiren izlediğim bir oyundan “yorgun” çıkarım. Dahası nadiren izlediğim bir oyun akabinde “ne anladığımı anlamadım” gibi bir cümle kurmuşumdur.  Bu duruma sebep, yazar Caryl Churchill‘in orijinal ismi “Love And Information” olan, Ekip Kafile’nin “SEVGİ VE HER ŞEY” adıyla sahnelediği oyunu oldu. 

Ufkumu açmak için, acaba yazar kendi  oyununa dair ne demiştir diye ufak bir araştırma yaptım ve gördüm ki kendisi, oyunlarına dair röportaj vermemekle ünlü biriymiş 🙂 Haydi bakalım kaldık mı kendi başımıza. Bence zaten amaçladığı da bu idi.

Yedi ana bölüm ve pek çok sahneden oluşan, sahne üzerinde gördüğümüz yedi oyuncunun, sayısını bilemediğim kadar rol üstlendiği, alışılan geleneksel oyun yapısının ötesinde, dahası doğrusal akışın da olmadığı bir oyun izledik. Bölümler arasında bir bağlantı kurmalı mıyım? Emin değilim.

İzi sürülecek karakterler yok. Bol söz, buna mukabil hareket var sahnede. Her şey bir bilgi bombardımanı gibi, yağıyor üzerimize. İşin aslı, yazarın, çağın teknoloji kaynaklı gerçeği olan hız ve bilgiye boğulmuş halimize ayna tuttuğunu, bunu gösterirken bizdeki boğulmayı katmerlendirdiğini düşündüm.

İradeniz dışında, dört koldan akan bilgi altında ezildiğinizi düşünüyor musunuz hiç?  Bunun yarattığı yarım kalmışlık, kopukluk hissi, zorlanan hafızalarımız da cabası. 

Hafıza deyince; tam da bu günlerde kolektif dikkat, odaklanma üzerine bir kitap okumaktayım.  Beynimizin temel yapısından kaynaklanan, aynı anda ancak  1-2 düşünce üretebilmesi gerçeği. Bilişsel kapasitemizi zorladığımız, multi task (çoklu görev) olmakla övündüğümüz bu zamanda, aslında beynimize, yaptıklarımızın azını hatırlamak gibi bir bedel ödettiğimizi söylüyor uzmanlar. Her şeyi biliyoruz, hiçbir şey bilmiyoruz!

Caryl Churchill Tekperde.com
Yazan: Caryl Churcill

Tüm bunların baş müsebbibi sosyal medyanın etkisiyle yok olan mahremiyet, hissizleşen toplumlar haline gelmemiz, bir tür duygu çöküşü. Ve böyle bir anlık tatmin dünyasında sorgulanan sevgi.

Benim oyundan çıkardıklarım bunlar. Ancak tekrar söylüyorum, bu çıkarım kolay olmadı 🙂

Birbiri ile puzzle parçası gibi uyumlu oyuncuları kutlarım. Hareket düzeni kime ait bilemiyorum, çok başarılı buldum. Yönetmen Ümit Aydoğdu, böyle bir oyun içi minimalist bir sahne tercih etmiş, mantıklı. Ancak hiç bir unsur, oyun çıkışında kendimi zihnen yorgun hissetmeme engel olamadı 🙂

Cesur, riskli bulduğum bir oyun tercihi. Sezonun yenilerinden, alkışları bol olsun.

Oyunun Künyesi
Yazan: Caryl Churcill
Çevirmen: Zeynep Anacan
Yönetmen: Ümit Aydoğdu
Işık Tasarımı: Utku Kara
Müzik Tasarımı: Cem Aydoğdu
Kostüm Tasarımı: Gaye Kızılışık
Afiş Tasarımı: Kadir Kaya
Oyuncular:     
Cenk Dost Verdi
Erden Tunatekin
Goncasen Çoban       
Kerem İnci
Müzeyyen Durgun
Seray Akülker
Yasemin Ertorun
Topluluk: Ekip Kafile
Tür:
Seanslar
Afiş
Temsilertesi
Temsilertesi
Sanat ve sanatçının dostu, tiyatrosever

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz