İngiliz oyun ve senaryo yazarı Nick Payne‘in i kaleminden çıkan Takımyıldızları, iki kişilik bir oyun, bir partide tanışan iki insan arı kovanları olup bal üreten Roland ile fizikçi Marianne’in romantik ilişkilerinin paralel evrenlerdeki farklı yaşamlarını anlatıyor. Tek ilişki. Sonsuz olasılık. Fizikçi Marianne’a göre insanların hayatlarını çeşitli yönlere çeken birden fazla evren mevcuttur; bir tesadüf neticesi tanışan ikili romantik bir ilişkiye girerler, kuantum fiziğinin arka planında aşkı, dostluğu ve özgür irade kavramını araştıran oyun da ikilinin hayatta yaptığı veya yapmadığı her seçimi, aldığı veya almadığı her kararı aynı anda gösterir. Birlikte yaşamaya başlarlar, hikayenin devamını oyuna bırakıp dikkat çekeyim oyun kısa sahnelerin ama farklı sonuçlarla tekrarlanması şeklinde devam ediyor.
Oyun, Ocak 2012’de Londra’da Royal Court Theatre’da prömiyer yapıyor ve iki sevgiliyi Rafe Spall ile Sally Hawkins canlandırıyor, oyunun A.B.D. prömiyeri ocak 2015’te Manhattan Theatre Club’s Samuel J. Friedman Theatre’da yapılıyor ve Jake Gyllenhaal ile Ruth Wilson rol alıyor..
Kemal Kayaoğlu’nun akıcı çevirisini okurken zevkle okudum. Bana göre kadın erkek ilişkileri ve sevgi hakkında harika bir metin, eğlenceli, zeki ve fikirlerle dolu , aynı zamanda güçlü bir duygu akışı var, ama maalesef oyunun alaycı bir dille kaleme alınması malum gülme özürlü seyircilerin aradıkları mazeretleri bularak kıkırdama ve hatta bazılarının dikkat çekecek şekilde yüksek sesli kahkahalarına neden oldu.
Bu arada, Nick Payne’nin Parçacıklar isimli eserini daha önce iki ayrı guruptan seyrettiğimi ilave edeyim, o iki oyun da Parçacıklar ismi ile sahnelenmişti; İlki Pürtelaş Tiyatro’nun 205-2016 sezonunda sahnelediği, Tamer Can Erkan’in yönetip Damla Sönmez ile Deniz Karaoğlu’nun rol aldığı oyun, ikincisi 2021-2022 sezonunda Tiyatro IO nun sahnelediği ve Ekremcan Aydemir – Tuğçe Semiz ikilisinin rol aldığı oyun. Bu akşam sevgili Damla Sönmez de seyirciler arasında idi.
Sahnesiz tiyatro guruplarının minimal dekor tercihleri sonucu bu oyun da adeta bomboş bir sahnede iki altıgen şeffaf tabureden ibaretti, ancak bir saatten fazla süren oyunda dikkat iki oyuncunun üzerinde olduğunda şahsen beni rahatsız etmedi. Sevgili Kemal Yiğitcan’ın ışık tasarımını hem sahne tasarımı gibi sade ama karakterlerin zaman zaman karşılıklı çıkışlarını destekleyecek şekilde tasarlamasını beğendim.
Gelelim oyunculara,
Sevgili Özge’yi sahnede ilk defa kasım 2014 te Talimhane Tiyatrosu’nun sahnelediği benim için in-yer-face tiyatrosunun muhteşem yazarı Philip Riddley’in Kara Vanilya Ormanı(Dark Vanilla Jungle) oyununda tanıdım, oyun metni kadar Özge’nin samimi, gerçekçi oyunculuğunu da sevmiştim, maalesef (yanılabilirim) oyun bir sezon sürdü, arkadan uzun süre, 2021 sonuna kadar muhtelif oyunlarda yönetmenlik yaptı, başarılı idi ama ben onu sahnede görmek istiyordum, 2021-2022 sezonunda Kadıköy Boa Sahne’nin Turşu isimli oyununda rol aldı, beğendiğimi söyleyemeyeceğim bir oyun olduğu için ben Özge’ye ısrar ediyordum, yeni oyun diye.
Bu akşam, karşıma oyunu yöneten yönetmen ve oyunda oynayan oyuncu olarak çıktı, .Malum yönetmenin oyunda rol almasına pek sıcak bakmıyorum ama yardımcı yönetmen & dramaturg koltuğunda sevgili Aslı Ceren Bozatlı olunca işler değişti. Sanırım ilk on-on beş dakika Özge aşırı heyecanlı idi, ama sonra o gerçekçi oyun tarzını yakaladı, benim Özge’de sevdiğim onun oyunda Marianne olmaması ama Marianne’ ın hislerini hissedip seyirciye hissettiriyor, olması, öfkeden hüzne kadar her ruh halini yansıtıyordu;, belki arka sıralarda oturan seyirciler fark etmedi ama ben ikisi arasındaki duygusal ilişkiyi bazı özel sahnelerde çok iyi hissettim.
Roland rolündeki Kemal Kayaoğlu, (ki kendisi aynı zamanda oyunun çevirmeni) daha önce seyrettiğim Yoldan Çıkan Oyun ve Damdaki Kemancı oyunlarında rol almış ancak ekip içinde olduğu için dikkatimi çekmemişti. Bu akşam ilk defa bir alternatif mekanda seyirciye çok yakın bir mesafede sahne alıyordu, ama onun en özel avantajı sahnedeki arkadaşı(!) ile paslaşmaydı, sahneye yakışan oyuncuyu ve benim için önemli olan diksiyonunu beğendim.
Her ikisine başarılar ve mutluluklar diliyorum. Oyunun da yolu açık, gişesi bol, alkışı çok olsun.
Çok Yaşa Tiyatro
Oyunun Künyesi Yazan: Nick Payne Çeviren: Kemal Kayaoğlu Yöneten: Özge Erdem Oyuncular: Kemal Kayaoğlu - Özge Erdem Yardımcı Yönetmen / Dramaturg: Aslı Ceren Bozatlı Sahne ve Kostüm Tasarımı: Sıla Karakaya Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan Ses Tasarımı: Utkan Akçay Sahne Tasarım Ekibi: Ufuk Baycan - Damla Su Karalar Reji Asistanı: Neslihan Koç Ergin Afiş Tasarım: Saydan Çelik Fotoğraf: Murat Dürüm Işık Uygulama: Hüseyin Ege Kök - Deniz Bahçeci Proje Asistanı: Tarık Tozman Topluluk: Kaos Sanat Tür: Trajedi, Dram Seanslar Afiş