LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİ ANLATIYOR: TANZİMAT’TAN 1990’LI YILLARA SAHNE MÜZİĞİMİZ
Türkiye Tiyatro Vakfı’nın (TTV) “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” dizisinin beşinci oturumu, 24 Mayıs Çarşamba günü saat 18.30’da Akbank Sanat’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek. Noyan Ayturan’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlik, “Lisansüstü Öğrencileri Anlatıyor: Tanzimat’tan 1990’lı Yıllara Sahne Müziğimiz” başlığını taşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da TTV’nin söz konusu etkinliğine çalışmalarıyla katılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü yüksek lisans öğrencileri, Prof. Dr. Kerem Karaboğa rehberliğinde yaptıkları çalışmaları dinleyiciler ile paylaşacak.
Tiyatro tarihimizi müzik açısından değerlendiren çalışmada oyun müzikleri, müzikli oyunlar, müzikaller, operetler ve kabareler incelenecek. Söz konusu yapılar müzikal kurgu, şarkı sözleri, sahne performansı ve seyirciyle kurulan ilişki bağlamında ele alınırken yaşanan dönüşüm veya süreklilik tartışılacak.
1TİYATRO ELEŞTİRMENLİĞİ VE DRAMATURJİ BÖLÜMÜ
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü, tiyatro araştırmacısı, dramaturg ve tiyatro eleştirmeni yetiştirmek üzere 1992 yılında yüksek lisans programıyla çalışmalarına başladı. Bölüm, dramaturji eğitiminin yanı sıra tiyatro sanatına önemli bir ivme kazandıracak olan ve ülkemizde ilk kez akademik bir eğitim kapsamına alınan tiyatro eleştirisine uygulama alanı açması bakımından da önemli bir yere sahiptir. 2008 yılından bu yana Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü bünyesinde, “Tiyatro Eleştirisi ve Teorisi Anabilim Dalı” ve “Dramaturji ve Dramatik Yazarlık Sanatı Anabilim Dalı” olmak üzere iki yeni anabilim dalı açılmıştır.
Etkinliğe kayıt yaptırmak için vakfın web-sitesi (http://www.turkiyetiyatrovakfi.org) ziyaret edilebilir.