“Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Tiyatro ve Hafıza”
Türkiye Tiyatro Vakfı’nın (TTV) “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” dizisinin dördüncü oturumu, 28 Nisan Cuma günü, Akbank Sanat’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek. Noyan Ayturan’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlik, “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Tiyatro ve Hafıza” başlığını taşıyor. Akademisyen Beliz Güçbilmez’in konuşacağıetkinlikte, tiyatro metinleri ‘zaman’ ve ‘bellek’ üzerinden değerlendirilecek.
Kayıt yaptırmak için vakfın web-sitesi (http://www.turkiyetiyatrovakfi.org) ziyaret edilebilir.
Tanzimat döneminden beri “Batı Tarzı Türk Tiyatrosu”tanımlaması, bir dramatik modelin de tanımı olarak kabul edilmiştir. Bu kabule karşın modelin ayırt edici unsuru olan “zaman temsili” dikkate alındığında yerli metinlerin hiçbir zaman batılı olmadığını görmek de mümkün oluyor. “Batı tarzı”, kendini en çok geçmiş ile şimdi arasında neden sonuç ilişkisi bağlamında ve doğrusal perspektifli yani resmi önden arkaya dizilen bir biçimde gösterirken anımsamayı şimdinin bir işlevine dönüştürür. Bizde ise dramatik metinler geçmişsiz, belleksiz, yekpare bir şimdiki zamanda kurulmuştur ve bu yapılarıyla perspektifsiz bir minyatür olarak okunabilirler.
BELİZ GÜÇBİLMEZ
Mülkiye’de İktisat okudu. Eğitimini tiyatro alanında sürdürdü. Yirmi yıldan fazla üniversitelerde tiyatro kuramı ve oyun yazarlığı dersleri verdi. İngilizceden tiyatro kuramı kitapları ve oyunlar çevirdi, editörlük yaptı. Tiyatro kuramı üzerine iki kitabı bulunmaktadır: “İroni ve Dram Sanatı”, “Zaman/Zemin/Zuhûr: Gerçekçi Türk Tiyatrosunda Minyatür Kurgusu”. Ayrıca oyun yazdı, yönetti, kimi projelerde dramaturg olarak çalıştı.
Son beş yıldır “Beliz Güçbilmez Atölyeleri” başlığı altında dört aşamalı bir okuryazarlık atölyesi yürüten Güçbilmez, “metafor teorisi” üzerine oluşturduğu “Manyetik Alan Metodu”nu anlatmayı, yazmayı sürdürmektedir.
NOYAN AYTURAN
Fizik bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünde yüksek lisans yaptı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Pantomim Sanat Dalı, Theatre de l’Ange Fou, London International School of Corporeal Mime ve StudioOyuncuları’nda oyunculuk ve mim eğitimleri aldı, dramaturji alanında doktora çalışmasını sürdürmektedir. İstanbul, Haliç, Yeditepe, Yeni Yüzyıl ve Beykent üniversitelerinin sahne sanatları bölümlerinde dersler vermiş olan Ayturan, Hausbühne adlı çevrimiçi video platformunun da yürütücülüğünü üstlenmektedir.