Fransız yazar Olivier Lejeune’nun kaleminden çıkmıştır. Konu olarak, Fransız bir reklamcının hayatının gelişen olaylar ile tepetaklak olmasını işlemiş.
Reklamcı olan Jacques Lassegue, 12 yıllık sevgilisi hamile kalınca onunla evlenmek zorunda kalmasıyla başlayan serüven, Jacques’ın eski sevgilisi Emmanuelle’in ve reklamcı olmak için çırpınan kardeşinin küçük oyunu (Emmanuelle öldü ve küllerini senin yatağına dökmemi vasiyet etti) ile devam ediyor. Emmanuelle Jacques’in eski sevgilisi ve düğün günü Jacques’in evine gelmesi ile Jacques’in bu durumu saklamaya çalışması, Akabinde Jacques’in , Cumhurbaşkanı adayı olan Michels Rolors’un seçim reklam danışmanlığına son vermesiyle adeta hayatı tepetaklak oluyor.
Oyunun aslında hayatımızla ne kadar iç içe olduğunu görebiliyoruz. Sergilenen oyun çevremizde rastlayabildiğimiz ve rastlanması muhtemel sahnelerle dolu.
Tabiki Fransızcadan çevrilmiş olan oyunu oynamak zordur. Öncelikle Fransa kültürü, espiri anlayışı gibi konularda eksiklikler ve anlaşılmazlıklar olabilir o yüzden değerlendirirken bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Oyun dekorunun gayet hoş ve ilişkili olduğunu belirtmeliyim. Ancak oyun içerisinde bir iki sahnede ses sorunları olduğunu fark ettim. Helikopter sahnesinde ses o kadar yüksekti ki oyuncuların metine devam ederken konuşmalarını zannediyorum kimse anlamadı.
Kostümler oyun boyunca neredeyse aynıydı. Ortalama 2 saatlik bir oyunda kostümlerin fazla değişmemesi bence yerinde bir karar olmuş, çünkü oyunun ilerleyişi buna elverişli değildi.
Değerli oyuncularımızdan Volkan Severcan ve Asuman Dabak gibi oyuncuların, sergilediği performans tartışmasız çok iyiydi. Asuman hanımın neşeli ve kardeşini korumak adına gösterdiği çabaları izlerken oldukça keyif aldık. Hele ki o rap şarkısına ve oyun performansına bayıldım.
Emmanuelle ‘in erkek kardeşi rolünü oynayan Bora Severcan’ı da takdir etmek istiyorum. Oyun içerisinde o kadar güzel performans sergiledi ki, bir ara sahneye doğru bravo diye bağırmak geçti içimden. Özellikle jacques’in düştüğü kötü durumlarda kurtarıcı rolünü çok iyi sergilediğini ve reklam senaristliği için yaptığı espirileri de beğendiğimi söylemek isterim.
Son olarak Volkan Severcan’ın son sahnede vurguladığı liyakat meselesinin de oyunun genel temasını çok iyi anlattığını belirtmeliyim…
Oyunun Künyesi Yöneten: Bora Severcan Yazan: Olivier Lejeune Türkçesi : Melis Severcan Yavuz KARAKTERLER Sahneye giriş sırasına göre: Jacques Lassegue (Jak Lasege): VolkanSevercan Lucie (Lüsi): Asuman Dabak Jean Tourille (Jan Turiy): Bora Severcan Michel Rolors (Mişel Rolor): Emin And Pierre Pireene (Piyer Piren): Özdemir Çiftçioğlu Corinne Lasséegué (Korin Lasege): Gülçin Gürlek Emanuelle Tourille (Emanuel Turiy): Özge İnce Topluluk: Tiyatro İstanbul Seanslar Afiş