Übü – Çevre Tiyatrosu

Übü, Fransız yazar Alfred Jerry’nin 1896’da yazdığı absürt komedi oyunu Kral Übü’den uyarlanıyor.

Uyarlayan, yöneten ve Übü babayı oynayan Bucan Ekin Şimşek’in oyunda yaptığı küçük sihirbazlık numaralanı bence oyundaki şaşırtıcı detaylardı. Kralın oğlu Börüklas Übü Baba’nın verdiği hediyeyi ona geri atınca verdiği tepki bence biraz fazla uzun sürdü. Neyse ki küçük bir sihirbazlık numarasıyla bitti ve sahneyi tatlı kapattık.

Alfred Jarry Tekperde.com
Yazar, Alfred Jarry

Komedi ve epik yönleriyle günümüze çok güzel uyum sağlayabilecek bu oyunun yaratıcı dekor ve kostümlerle sahneye konulması umut vericiyken üst üste yapılan “osurma” gibi belaltı esprilerle potansiyelini harcandığını düşünüyorum. İkinci Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan absürt tiyatronun başlangıcı olan Kral Übü’nün uyarlamasında açıkça yapılan Hitler göndermeleri ise oyunun en komik yerleriydi.

Başak Özkan’ın oynadığı Übü Ana karakterinin, özellikle de isminde ana geçen bir karakterin cilveli ve baştan çıkarıcı yönünün olması ama Şahin Can Bayır’ın oynadığı Kraliçenin komedi unsuru olarak görmeye alıştığımız endişeli, abartılı ve kendini yerdenyere vuran anne figürü olmasını çok sevdim.

Übü Baba oturduğu klozet şeklindeki tahtının kapağı arkaya düşmüştü keşke gerçek taht gibi dik duruyor olsaydı diye düşündüm ve Potolonya Krallığı ile Gloria İmparatorluğu savaşırken üst üste kullanılan sis makinesi ön sıralar için oldukça boğucu oldu ama onun haricinde özellikle müziklerin sahnelere uyumuna ve Übü Baba Börüklas ile savaşırken kılıçları her çarpıştığında yanıp sönen ışıkları çok beğendim.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyor ve izleyecek olan herkese şimdiden iyi seyirler diliyorum.

“Absürt tiyatronun kaynağı Fransız Gerçeküstücülüğüne hatta bu akıma öncülük etmiş olan Alfred Jarry’nin Kral Übu adlı oyununa kadar uzanır.”

(Sevda Şener, 2014, Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi, s.298)
Oyunun Künyesi
Yazar: Alfred Jarry
Uyarlayan, Yönetmen, Müzik: Bucan Ekin Şimşek
Kostüm Tasarım, Sahne Tasarım: Cemre Bulak
Işık Tasarımı: Ahmet Kayan
Afiş Tasarım: Kerem Angın
Asistanlar: Duygu Dikmen, Eren Uğurhan, Ahmet Sümbüloğlu, İlke Tuhta
Oynayanlar: Başak Özkan, Bucan Ekin Şimşek, Cengizhan Özdilek, Ömer Özmen, Şahin Can Bayır, Yusuf Baha Erdem, Furkan Dağlı
Tür: Komedi
Seanslar
Afiş
Medea'nın Kızı
Medea'nın Kızı
Ben Medea'nın kızıyım çünkü gururunu ve onurunu her şeyden üstün tutan o kadından geliyor olmalıyım. Tiyatro bölümü öğrencisiyim. Amacım günümüz gençlerine oyuna gitmeden önce veya oyun seçerken açıp bakabilecekleri bir kaynak oluşturmak. Eleştirilerimi yazarken bazen fazla detaycı olabiliyorum ve bundan çekinmiyorum, bizler seyirci olarak her oyunu beğensek de beğenmesek de sürü psikolojisi ile her oyunu alkışladığımız için düşüncelerimizin onlara ulaşmadığını görüyorum bundan dolayı detaylı eleştiriler yazmanın büyük fark yaratacağına inanıyorum.

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz