Wishlist “Sipariş Listesi” – Fact Tiyatro

Katherine Soper, 2015 yılında İngiltere’nin en prestijli oyun yazma yarışması olan Bruntwood Ödülünü kazandığında 25 yaşında Londra’da parfüm satıcılığı yapan bir genç kızmış, yazdığı ilk romanı olan Wish List/İstek Listesi, ile ödül kazanması gazetelere konu olmuş ve gazetelerde çıkan “parfüm satıcısı ödül kazandı” başlıkları üzerine Cambridge üniversitesine gitmiş ve oyun yazarlığı konusunda lisansüstü eğitim almış.

Oyun Manchester, Royal Exchane Theater’da 24 Eylül 2016’da prömiyer yapmış, öğrendiğime göre Ali Haydar Çataltepe, İngiltere’de bulunduğu sırada bu oyunu bulmuş, ilerde sahnelemeye karar vermiş. Bu sene “Neredeyse Eşittir” oyununu da Türkçeye çeviren sevgili Hasret Güneş’in özenli çevirisini sahnelemeye karar vermişler ve oyun Fact Tiyatro’nun ilk oyunu olarak sahneye taşınmış.

Oyunun ismi Amazon.com sitesinin meşhur listelerine referans yapıyor. İlki alışveriş listesi-bu listeye ihtiyacınız olup satın almanız gereken şeyleri yazarsınız; ikincisi istek listesi- bu listeye tanıdıklarınızın size hediye etmesini istediğiniz şeyleri yazarsınız.

İstek Listesi/Wish List, İngiltere’deki engelli, ve ruhsal rahatsızlığı olan kişilere verilen yardım ve desteklerin sistematik olarak düşürülmesi konusunu işliyor. İki kahramanımız 17 yaşındaki Obsesif Kompulsif Bozukluğu(OKB)’na sahip Dean ve ablası 19 yaşındaki Tamsin. Tamsin, organizatör şirket vasıtasıyla bulduğu bir paketleme şirketinde işe başlar, kardeşinin işsizlik ve engelli çalışma ödenekleri kesilmiştir. Her ne şart olursa olsun işini kaybetmemesi lazımdır. Oyunda en çok kullanılan cümle. “Bu hiç adil değil- that isn’t fucking fair”

Yazar Katherine Soper Tekperde.com
Yazar: Katherine Soper

Metin çok karamsar, adeta rahatsız ediyor okurken, ama çok enteresandır, sahnede seyrederken belki harika bir sahne tasarımı ve oyuncuların samimi oyunculukları ve güzel bir ekip oyunculuğu sahnelemeleri o karamsarlığı aldı götürdü; Tamsin rolünde oyunun sahne ve köstüm tasarımını da yapan Dilara Vural, çok sempatik bir fedakar abla, arada isyan etse de isteklerini sıralasa da kardeşi ile ayakta kalmaya çalışıyor, evden çıkamayan hasta kardeş Dean rolünde Veysel Fezail’in konuşmaları ile hastalığını seyirciye yansıtmasını çok sevdim, fabrikada Tamsin ile aynı işi yaparak diğer bantta paketleme yapan genç Luke rolünde aynı zamanda oyunun yönetmenliğini yapan Ali Haydar Çataltepe, Tamsin’i kollamaya çalışan iş arkadaşı ve yakınlık duyduğu genç karakterini ve çalışanların başındaki yönetici rolünde Burakhan Yılmaz, zamanımızın adeta mekanikleşmiş ve insancıl duygulardan yoksun bir karakteri çok iyi yansıtıyorlar.

Bence, oyunun başarısı, ekibin kimyalarının uyuşması, prömiyer yapmadan önce yeteri kadar prova yapmak ve oyuncuların samimiyetinin seyirciye geçmesiyle sağlanabilmiş. Bu bakımdan da Fact Tiyatro’nun oyununu beğendim.

Beğendim” kelimesini kullanıyorum, çünkü ben bir ELEŞTİRMEN değilim, sade bir seyirci olarak yazılan metni okuyup oyunu gördükten sonra oyun hakkındaki görüşlerimi yazarım.

Çok Yaşa Tiyatro

Oyunun Künyesi
Yazar: Katherine Soper
Yönetmen, Sahne Tasarım, Kostüm Tasarım, Hareket Tasarımı: Ali Haydar Çataltepe
Çevirmen: Hasret Güneş
Sahne Tasarım, Kostüm Tasarım: Dilara Vural
Yönetmen Yardımcısı, Sahne Amiri: Ceylin Kahya
Yönetmen Yardımcısı: Dilek Sağır, Doğa Demir
Müzik: Tunç Oğuz, Can Birben
Fotoğraf: İdil Sezgin
Işık Tasarımı: Eren Uğurhan
Oynayanlar: Dilara Vural, Veysel Fezail, Ali Haydar Çataltepe, Burakhan Yılmaz
Topluluk: Fact Tiyatro
Tür:Trajedi & Dram
Süre: 2 Perde
Seanslar
Afiş
Baysan Pamay
Baysan Pamay
tiyatroyu sever, tiyatro emekçilerini çok sever

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Levent Kırca

İlk kez 1964'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Eski eşi Oya Başar ile birlikte 'Güzel ve Çirkin' ve 'Sefiller' adlı oyunları sergiledi. 1998 yılında 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının vermeye başladığı Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüştü, ama bu ünvanı Nisan 2015'te geri alınmıştır. Her zaman dik duran ve politik mizahın öncüsü olan sanatçı, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır. Kırca 2015 yılında yakalandığı karaciğer kanseri hayata veda etmiştir.

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz