Yargırtma – Jenerasyon Sanat 

Eylül sahnesi, mekan olarak bu sene haziran ayında keşfettiğim bir sahne, Cellatlık hakkında uzun araştırmalar sonucu Ali Can Karagülmez’in yazıp sahnede rol aldığı Dimios oyununu çok beğenmiştim. Sonra Koltuk geldi, yine güzel bir metin, mesajların seyircinin gözüne sokulmadan verildiği bir komedi. “Omuz başının altında, kolun gövde ile birleştiği yer. Kol dayayacak yerleri olan geniş ve rahat sandalye.” dediğimiz koltuk, tıpkı anlamındaki gibi fiziki ihtiyaçları karşılamak için mi kullanılmaktadır yoksa dönemler içerisinde kendisine hizmet edilen bir objeye mi dönüştürülmüştür“ oyun hakkında fikir veriyor.


Pandemi öncesi prömiyer yapması planlanıp yapılamayan üçüncü oyun kasım prömiyer yaptı. Yine Ali Can Karagülmez’in yazıp yönettiği ve aynı zamanda rol aldığı bir oyun. “Yargırtma
Öncelikle, oyuna girmeden beklerken paylaştığım gibi seyirciye saygı duyulduğunun göstergesi 
diyeceğim zarflar içerisine konulmuş, bilet ve orijinal oyun tanıtım broşürü.
Benim, yönetmen ile oyuncunun aynı kişi olması konusunda olumsuz deneyimlerim var, yazan yönetir, yazan oynar ama yönetmenin oynamasına sıcak bakmam, bu oyunda da öyle ancak başarılı bir yönetmen yardımcısı olunca oyunda bir olumsuzluk hissetmedim.
Gelelim oyunun ismine Yargı dersiniz, Yargıç dersiniz? Yargılama dersiniz… 
Ama Yargırtma derseniz kanırtma, sıyırtma, saldırtma, kelimelerinde olduğu gibi bir zorlama hissediyorsunuz. Oyun dünyadan milyonlarca uzaktaki bir başka gezegende geçiyor.

Ali Can Karagulmez Yargirtma Tekperde.com
Yazan Yöneten: Ali Can KARAGÜLMEZ

Bir mahkeme salonu, bir yargıç, bir mübaşir ve davalı ve davacılar. İki perdelik oyun ilerledikçe düşünüyorsunuz tanıtımda olduğu gibi: Adalet miymiş mülkün temeli yoksa mülk müymüş adaletin temeli? Kara komedi sonunda düşünüyorsunuz? Seyrettiğiniz duruşmanın yargıcı da davacısı da davalısı da siz değil misiniz?
Barış Koku’nun yönetmen yardımcısı olduğu oyunda müzik ve ışık aynı zamanda oyunda rol alan İbrahim Çanakçı’ya ait. Ali Can Karagülmez ve İbrahim Çanakçı haricinde ilk defa sahnede seyrettiğim İlknur Çay ile Koltuk oyununda da çok beğendiğim Umut Sarı ve de favorim Deniz Uzun oyunun sanatçıları.

Malum, bazen oyun sonrası ekiple konuşmak isterim, bu sefer de hem ekibi kutladım, hem de sevgili Ali Can Karagülmez’e oyunun uzun olduğunu söyledim minimal ve tek perdelik oyunlara alışmıştık, ama aldığım cevaba tüm kalbimle katılıyorum: Yazarın yargı gibi çok detaylı ve herkesin yaşadığı olayları olabildiğince anlatmak için iki perdelik süreye ihtiyacı var.

Oyunun Künyesi
Yazan Yöneten: Ali Can KARAGÜLMEZ 
Yönetmen Yardımcısı: Barış KOKU 
Müzik ve Işık: İbrahim ÇANAKÇI
Afiş Tasarım: Celal KOÇYİĞİT
Afiş Düzenleme: İlknur ÇAY
Oynayanlar : Ali Can KARAGÜLMEZ, Umut SARI, Deniz UZUN, İbrahim ÇANAKÇI, İlknur ÇAY
Topluluk: Jenerasyon Sanat
Tür: Deneysel & Absürd
Süre: 2 Perde / 105 dak
Seanslar
Afiş
Baysan Pamay
Baysan Pamay
tiyatroyu sever, tiyatro emekçilerini çok sever

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz