Turnusol – Katot

Bu oyun bir hikâye anlatmakla kalmayıp geçmişten günümüze Türkiye tarihi hakkında bize bir ayna tutuyor. 1915’ten günümüze kadar gelen göç hikâyeleri, bireylerin yaşamlarındaki değişimler ve toplumun tarih boyunca yaşadığı dönüşümler sahneye aktarılırken siz de seyirci olarakbu yolculuğun bir parçası haline geliyorsunuz.

Oyun, göç konusunu merkezine alarak insanın aidiyet duygusunu, kayıplarını ve yeni başlangıçlarını ele alıyor. Farklı zaman dilimlerinden karakterlerin benzeyen hikâyelerizaman zaman hüzünlü zaman zaman da esprili bir dille sahneleniyor. 

Son yüzyılda Türkiye’de yaşanan adaletsizliklerin, sömürgeciliğin sadece isim değiştirdiğini ancak yaşananların tamamen aynı olduğunu görmek oyunu etkileyici kıldığı kadar bizleri de bir kez daha düşünmeye sevk ediyor. Oyunun sonunda gösterilmeyen bazı kısımlar için söylenen “Sizlere bunları niye göstermedik biliyor musunuz? Yine seyirci kalmayın diye” sözü ile oyunun yazarı Emre Cingöz büyük bir alkışı hak ediyor ve hepimizi düşünmeye çağırıyor.

Oyunun akışı konusunda benim açımdan geç anlaşılan tek nokta 2.perdenin hangi zaman dilimi olduğuydu. Oyun ilerledikçe 2016 Türkiye’si olduğunu anladığım zaman dilimini ben başta 1980 yılı sanarak izledim. Buradaki zaman kavramı için en baştan daha anlaşılabilir kılınacak detaylar eklenebileceğini düşünüyorum.

Ana dekor, zamanı ve sistemin çarklarını anlatan bir değirmen şeklinde oyun boyunca bize kendini gösterdi. 

“Turnusol” oyunu geçmişle bugün arasında kurulan bir bağaslında ve ben bu detayını sevdim. Göç etmek zorunda kalan, köklerinden koparılan insanların yaşadıkları sancıları anlamakiçin izlenebilecek güzel bir oyun olmuş.

Oyun ekibinin çoğunun asıl mesleği oyunculuk değil. Benim için bu oyunu ayrıcalıklı kılan nedenlerden birisi de bu; sanatın, tiyatronun birleştirici gücünü görmek. Sahnede izlediğim tüm oyuncular gönüllerini ve emeklerini sanata adamış ve bunu da seyirciye en içten halleriyle yansıtıyorlar. İlginç bir tesadüfle oyuna girerken üniversiteden bir arkadaşımla karşılaştım ve oyun sonunda birkaç oyuncuyu tebrik etme şansım oldu bu sayede. Hem mesleklerini bırakmayıp hem de kendilerini sanata adayıp tiyatroyu hayatlarında tuttukları için gönülden tebrik ediyorum. Umarım içlerindeki sanat ateşi hiç sönmez!

Yüreğinize, emeğinize ve enerjinize sağlık Katot Kadıköy Ekibi! Bol seyircili ve alkışlı oyunlar diliyorum.

Oyunun Künyesi
Yazan: Emre Cingöz 
Yöneten: Emre Cingöz 
İkinci Yönetmen: Özlem Cengiz 
Dekor Tasarımı: Ekip Çalışması
Kostüm Tasarımı: Ekip Çalışması
Ses Tasarımı: Barış Sönmez 
Afiş Tasarım:Barış Sönmez 
Oynayanlar : Ali Alan, Alime Topşar , Aziz Duman, Can Balcan, Cihan Edinç, Erencan Çelik, Erkan Karakoç, Feryal Saç, Güldane Çelik, Güler Öner,  Güven Yılmaz, İmren Kazanç,  Münevver Tavus, Ömer Aladağ , Şükrü Biçer ,Yasemin Altuntaş, Yavuz Demirtaş  
Topluluk: Katot
Süre: 120 dakika. / 2 Perde 
Tür: Dram
Seanslar
Afiş
Dilubay
Dilubay
Tiyatronun iyileştirici gücüne inanır, tiyatroya terapi amaçlı gider. 

Mühendis olarak hayatına devam etse de ruhunun sanatın içinde bir yerlerde olduğuna inanır. Gittiği her oyunda kendinden bir parça bulur, bu yüzden oyunlar hakkında yazı yazmayı sever.

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz