Saklanmaya Devam Edin “Post Otel Gazino”

İzmir’den gelen Tiyatro Kalemi gurubu ve Kamer Yıldız 26 şubat 2020 de Moda Sahnesi’nde “Gettodakiler” oyunu ile tanışmıştım. Farklı bir konusu sıra dışı bir şekilde tanıtılmıştı: “Kerahat vakti insanlarının bir tiyatro oyunu..
Tiyatro Kalemi ekibinde, altı sezondur oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak yer alan Erkan Kocaman tarafından kurulan Tiyatro Mahal’in Moda Sahnesinde prömiyer yapan ilk oyunları “Güle Güle Parga”’yı da 26 Kasım 2021’de seyretmiş ve gerek Bebek Parga’nın şiirsel ve büyüleyici hikayesini gerekse de sahnede dört ayrı karakteri canlandıran Caner Arıkan’ın performansını çok beğenmiştim. 
Bu sene Tiyatro Kalemi yeni bir oyun hazırlıklarına başladı, sosyal medya vasıtasıyla takipte idim. Oyunun yazarından metni rica ettim, okudum. Sevgili Kamer Yıldız’ın pandemi sırasında yazdığı metinde, yeryüzünde sebebi bilinmeyen bir felaket sonrası, bir otelde sıkışıp kalmış otel sakinleri ile onların daveti ile yanlarına gelmiş eski gazino ahbaplarının ütopik hikayesi anlatılıyor. Duydukları tek şey “Saklanmaya devam edin” anonsları olan bu beş kişinin tek gördükleri dışardaki ölüleri toplayan Postcular ismini verdikleri garip kişilerdir. Bir zamanlar gazino şovlarıyla düşkünlerin hayran olduğu güçlü, ahenkli Karaliçe (Fatih Paşalı) yaklaşık 30 yıldır evi saydığı Post Otel’de yaşam savaşındadır. Bir arada otelde sıkışıp kaldığı daimi dostu fedakar tuvaletçi Algın (Erkan Kocaman); hırslıyla ünlü oryantal Salkım (Lale Başara), gazinonun uvertür şarkıcısı Belinay (İrem Eryüksel Ünal) ve oteli karış karış bilen ayak işlerine bakan Saltık (Caner Arıkan) hikayenin diğer kahramanları.
Hikayeyi okurken pandemi sırasında yaşadıklarımı hatırladım. Yaş kısıtlaması nedeniyle günlerde balkondan dışarıyı seyretmek, online market alışverişlerinde teslimat geciktiğinde içilen musluk suları kızartılan bayat ekmekler. Gerçi hikayede anlatılan daha kötüydü, yiyecekler tükenmiş sular bitmiştir. 
Bu akşam Kamer Yıldız Ok’un yazıp yönettiği Post Otel Gazino oyununun Türkiye prömiyeri İstanbul’da yapıldı, enterasandır seyrederken sahnedeki karakterlerin felaket içindeki yaşama tutunma çabaları başta Karaliçe olmak üzere tüm oyuncuların başarılı yorumları sonucu bana “Hayat herşeye rağmen yaşamaya değer” mesajı verdi, okurkenki karamsar havam yoktu, belki biraz da gülme özürlü bazı seyircilerin bilhassa Karaliçenin canlandırdığı karakter gereği argo konuşmalarına gülmeleri neden oldu buna.
Ben, en başta bir oyunun “metninin” iyiyse oyunun başarısının daha da artacağına inananlardanım. Bu akşam da öyle oldu, bu arada ekibi ve oyuncuları tanıdığım için zaman içinde daha da başarılı olacaklarına eminim.

Oyunun Künyesi
Yazan-Yöneten: Kamer Yıldız Ok
Yönetmen Yardımcısı: Ece Doğan-Erkan Kocaman
Oyuncular: Fatih Paşalı, Lale Başara, Caner Arıkan, Erkan Kocaman, İrem Eryüksel Ünal
Koreografi ve Hareket Tasarımı: Utku Demirkaya
Müzik Tasarımı: Atahan Gökdel - Adnan Girgin 
Vokal: İrem Eryüksel Ünal
Sahne Tasarımı: Anıl Ateş Işık
Kostüm Danışmanı: Deniz Çağrı Bilgili
Kostüm Uygulama: Şükran Vilken 
Teknik Çizim: Pınar Ketenci
Fotoğraf ve Video: Alihan Aşı
Afiş Tasarımı: Kemal Kasapoğlu
Tür: Dram
Süre: Tek Perde - 65 dakika
Seanslar
Afiş
Baysan Pamay
Baysan Pamay
tiyatroyu sever, tiyatro emekçilerini çok sever

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz