Yuvarlak Kafalılar ve Sivri Kafalılar – Cihangir Atölye Sahnesi

BU BİR TESADÜF DEĞİL

İlk defa 15 kasım 2018 yılında Lüküs Hayat oyunu ile adım attığım Cihangir Atölye Sahnesi’nde seyrettiğim tüm oyunları beğenmem ve sahneden ayrılıp güzel bir oyun seyretmenin mutluluğu içinde yüzümde bir tebessümle Boğazkesen üzerinden Tophane tramvay durağına yürümem bir tesadüf değil. Her sene 3 ya da 4 oyun seyrettim. Bazıları oyun atölyesi bazıları da konservatuvar öğrencilerinin hazırladığı oyunlardı. Genelde Arzu Gamze Kılınç, Muhammet Uzuner ve Boran Özsaygı yönetiminde ama tüm eğitmenlerin titiz çalışmalar gerçekleştiriyorlar.

Cihangir Atölye Sahnesi, Arzu Gamze Kılınç ve Muhammet Uzuner tarafından 2017 yılında kurulan bir tiyatro, eğitim ve yaşam alanıdır. Daha önce Antalya Devlet Tiyatrosu oyunlarında rol aldığını öğrendiğim sevgili Arzu Gamze Kılınç’ı hiç sahnede seyretmedim ama sevgili Muhammet Uzuner’i Tiyatro Pera’nın üç güzel oyununda “Şerefe Hatıralar, Venedik Taciri, Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” seyretmiştim. Şimdi her ikisi de öğrenci yetiştiriyorlar Eğitmen kadrosunda ise çok sevilen tanıdık isimler var: Ali Seçkiner Alıcı, Burak Tamdoğan, Bülent Düzgünoğlu, Elif Ongan Tekçe, Firuze Engin, Hicran Akın, Kıvanç Kılınç, Oya Yağcı, Serpil Göral ve Berkay Özideş.(isimlerde hata yapabilirim, affola)

Bu sezon seyrettiğim ilk oyunda Oyun Atölyesi-3 ile konservatuvar öğrencileri ve de sanırım bazı mezunlardan oluşan On Altı harika oyuncu var. Oyun ise epik tiyatro deyince akla gelen ilk isimlerden Bertolt Brecht’in 1932 yılında Shakspeare’in “Kısasa Kısas” oyunundan uyarlayarak yazdığı Yuvarlak Kafalılar ve Sivri Kafalılar. Yılmaz Onay tarafından Türkçeye çevrilmiş, eğlenceli olmasının yanında toplumsal sınıflar arasındaki çelişkileri yansıtması açısından çok da eğitici ve düşündürücü bir oyun. Bu arada ilave edeyim, internet bilgilerine göre 1932 de yazılan oyun ilk defa 4 Kasım 1936’da Kopenhag’da sahnelenebilmiş ve geçen 4 sene zarfında yazar devamlı değişiklikler yapmış metinde.

Sevgili Arzu Gamze Kılınç, orijinali 3 saate yakın süren oyunu hem yaklaşık 80 dakika ya kısaltmış hem de çok başarılı bulduğum uyarlamalar yapmış. En beğendiğim de orijinal metinde ülke ismi yazılı olmasına karşılık oyunda bilhassa ülke isminin verilmediği belirtilmekte olması ve bir başka detay da salona girerken seyircilere bir kısmı yuvarlak bir kısmı konik taç şapkalar dağıtılıp takmalarının istenmesi. Ve bu iki detay oyunu seyrederken size seyrettiklerinizin halen gerçekte yaşadıklarınızdan farklı olmadığını hatırlatıyor. Ve de en en beğendiğim bence de toplum gerçeğini somut bir şekilde sahneye yansıtarak ve seyirciyi gösterilen gerçekler üzerinde düşünmeye zorlayarak epik tiyatronun ana iki amacını sağlaması.

Müzik: Berkay Özideş, Koreografi: Hicran Ateş, Işık Tasarım. Muhammet Uzuner’e ait. Yönetmen yardımcısı: Boran Özsaygı.

Gelelim On Altı harika oyuncuya, bir kısmını daha önceki oyunlardan tanıyorum ama şahsen simalarını bilemiyorum. Barış Can Güler, Barış Kaan Güven, Can Seçki, Canberk Dikmen, Çadaş Ali Çakır, Ekin Bora Boran, Esra Günay, Gözde Dalan, İsmail Keskin, Merve Güler, Murat Aytekin, Ogün Birinci, Onur Çolak, Osman Onur Can, Saadet Lokumcu ve Selen Gürses. Ses, diksiyon, yüz ve beden hareketleri, ekipteki uyumları ve (malum ön sırada seyrettiğim için) yüzlerinde oyunda oynamaktan duydukları mutluluk görülüyordu.

Yanlış anlaşılmasın ama bunu bazı oyunlarda oyun bitse de gitsem modunda oyunculara şahit olduğum için söylüyorum.

Şimdiden iyi seyirler.

Oyunun Künyesi
Yazan: Bertolt Brecht
Çeviren: Yılmaz Onay
Yöneten: Arzu Gamze Kılınç
Müzik: Berkay Özideş
Koreografi: Hicran Akın, Işık Tasarımı: Muhammet Uzuner
Yönetmen Yardımcısı: Boran Özsaygı
Afiş Tasarımı: Ali Can Elagöz
Dekor Uygulama - Kostüm - Aksesuar Uygulama: Selda Uyan, Seren Köken, Derya Özsoy, Zeynep Sırthan, Ekin Bora Boran, Mithat Seçinti, Osman Çaputçu, Erdem Kapancı, Berkcan Ergin
Fotoğraflar: Bartu Özbatur
Yapım Asistanı: Derya Özsoy
Oyuncular: Barış Can Güler, Barış Kaan Güven, Can Seçki, Canberk Dikmen, Çadaş Ali Çakır, Ekin Bora Boran, Esra Günay, Gözde Dalan, İsmail Keskin, Merve Güler, Murat Aytekin, Ogün Birinci, Onur Çolak, Osman Onur Can, Saadet Lokumcu, Selen Gürses 
Işık Kumanda: Ela Güldüren
Efekt Kumanda: Osman Çaputçu
Projeksiyon Kumanda: Seren Köken
Topluluk: CAS- Oyun Atölyesi-3
Tür: Epik
Seanslar
Afiş
Baysan Pamay
Baysan Pamay
tiyatroyu sever, tiyatro emekçilerini çok sever

içerik ekle

sitemizde yayınlanmasını istediğin haber, eleştiri ve değerlendirme yazılarını kolaylıkla yayınlayabilirsin

benzerler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Okunası yazılar

E-Posta Bülteni Kaydı

Size sitemiz ve tiyatrolar ile ilgili haberler göndermek istiyoruz